22. maj 2024 19:25

Sunak potvrdio da će se izbori u Britaniji održati 4. jula

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sunak potvrdio da će se izbori u Britaniji održati 4. jula

Foto: AP Photo/Kin Cheung

LONDON - Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je danas da će se nacionalni izbori u Britaniji održani 4. jula.

Sunak je dodao da je kralj Čarls III odobrio raspuštanje parlamenta i da će izbori biti 4. jula.

Ranije danas Rojters je preneo da je Sunak najavio da će izbori biti održani u drugoj polovini godine.

On se obratio novinarima ispred svoje kancelarije u Dauning stritu broj 10 u Londonu, gde je izjavio da je njegov premijerski mandat bio usredsređen na obnavljanje ekonomske stabilnosti, ističući da je Britanija bila suočena sa ''najizazovnijim vremenima još od Drugog svetskog rata''.

Starmer: Izbori u Britaniji u julu daće zemlji priliku da okonča haos Sunakove vlade

Kir Starmer, lider britanske opozicione Laburističke partije, izjavio je danas da će nacionalni izbori u julu dati zemlji priliku da okonča haos konzervativne vlade britanskog premijera Rišija Sunaka.

"Vreme je za promene", rekao je Starmer svojim pristalicama nakon što je Sunak najavio da će izbori biti održani 4. jula, preneo je Rojters.

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je ranije danas da će nacionalni izbori u Britaniji biti održani 4. jula.

Za formiranje vlade neophodno najmanje 326 osvojenih mesta

Nacionalni izbori u Velikoj Britaniji biće održani 4. jula, a istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi 14-godišnja vladavina konzervativaca mogla da bude pri kraju.

Britanija je podeljena na 650 izbornih jedinica, a birači mogu da izaberu jednog od kandidata za parlament, koji obično predstavljaju veću političku stranku.

Kako bi se oformila vlada, neophodno je najmanje 326 osvojenih parlamentarnih mesta, nakon čega lider pobedničke strane formira vladu i postaje premijer.

U slučaju da nijedna partija ne osvoji neophodan broj mesta, aktuelni premijer ostaje na vlasti i pokušava da formira koaliciju ili manjinsku vladu.