22. maj 2024 18:55

Bajdenova administracija zabrinuta zbog moguće izraelske upotrebe teških bombi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajdenova administracija zabrinuta zbog moguće izraelske upotrebe teških bombi

Foto: AP Photo/Alex Brandon

VAŠINGTON - Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je i dalje zabrinuta da bi Izrael mogao da upotrebi teške bombe protiv civila u gradu Rafi na jugu Gaze i u kontaktu je sa Izraelom zbog toga, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Administracija je saopštila ovog meseca da je pregledala isporuku oružja koje bi Izrael mogao da upotrebi za veliku invaziju na Rafu, gde je više od milion civila potražilo utočište i kao rezultat toga pauzirala je isporuku bombi u Izrael, preneo je Rojters.

"Stalno smo u kontaktu sa Izraelom o ovome i o našoj zabrinutosti u vezi sa upotrebom ovog konkretnog oružja, na taj konkretan način, na tom konkretnom mestu. I ta zabrinutost ostaje", rekao je Blinken u Predstavničkom domu.

Prema njegovim rečima, druga pomoć koju SAD pruža Izraelu za odbranu se nastavlja i biće nastavljena jer je predsednik SAD odlučan da Izrael ima ono što mu je potrebno da se odbrani.

Izrael, koji je decenijama među onima koji primaju najviše američke vojne pomoći, još treba da dobije američko oružje u vrednosti od više milijardi dolara.