27. maj 2024 13:26

U izraelskom napadu na Rafu stradalo 45 civila, najmanje polovina žrtava su deca i žene

Izvor: TANJUG

podeli vest

U izraelskom napadu na Rafu stradalo 45 civila, najmanje polovina žrtava su deca i žene

Foto: AP Photo/Ismael Abu Dayyah

GAZA - Broj Palestinaca poginulih u izraelskom napadu na kamp za raseljene u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze porastao je na 45, a među ubijenima su najmanje polovina žene, deca i stariji ljudi, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze, javio je Rojters.

Agencija Wafa navela je da je najmanje osam raketa pogodilo šatore u severozapadnom delu grada, gde su smešteni raseljeni Palestinci.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da njegova terenska bolnica u Rafi prima veliki broj povređenih, a da i druge bolnice primaju veliki broj pacijenata.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri opisao je napad u Rafi kao "masakr".

Krozeto: Napadi na palestinske civile u Gazi "više se ne mogu opravdati"

Napadi na palestinske civile u Gazi "više se ne mogu opravdati", izjavio je danas italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

''Postoji sve teža situacija u kojoj je palestinski narod bez obzira na prava nevinih muškaraca, žena i dece koji nemaju nikakve veze s Hamasom i to se više ne može opravdati. S očajem pratimo situaciju'', rekao je Krozeto, a prenosi Rojters.

On je naveo da se Italija u principu slaže sa izraelskim odgovorom na napad Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, ali je dodao da se mora napraviti razlika između te militantne grupe i palestinskog naroda.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni i šef diplomatije Antonio Tajani sastali su se za vikend sa palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom, ponovivši svoju podršku ideji prekida vatre i pozvali Hamas da oslobodi izraelske taoce.

Borelj: Izrael nastavlja vojnu akciju na jugu Pojasa Gaze uprkos presudi MSP

Izrael nastavlja vojnu akciju u južnom delu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je pozvan da odmah zaustavi napade, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je istakao da odluka MSP mora da se sprovede i dodao da će početi rad na donošenju političke odluke o pokretanju namenske misije pomoći EU na graničnom prelazu Rafa između Gaze i Egipta, prenosi Rojters.

MSP je u petak naložio Izraelu, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid, da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi, kao i da otvori granični prelaz u tom gradu sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

Predsednik MSP Navaf Salam izjavio je da "Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla Palestince u Gazi da stavi u životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično".

Španski šef diplomatije Albares traži od članica EU da pruže podršku MSP

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares izjavio je danas da će zatražiti od ostalih 26 zemalja članica EU da pruže zvaničnu podršku Međunarodnom sudu pravde (MSP) i preduzmu korake kako bi se postarale da Izrael poštuje odluke tog suda.

''Zatražiću od ostalih 26 partnera da pruže podršku MSP i njegovoj odluci, a u slučaju da Izrael nastavi da se opire mišljenju Suda, da pokušamo da preduzmemo adekvatne mere kako bismo se postarali da Izrael sprovede odluke (MSP)'', rekao je Albares novinarima u Briselu, prenosi Rojters.