27. maj 2024 13:49

Zelenski doputovao u Španiju, potpisaće bezbednoni sporazum o isporuci dodatnog oružja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski doputovao u Španiju, potpisaće bezbednoni sporazum o isporuci dodatnog oružja

Foto: AP Photo/Paul White

MADRID - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Madrid gde će, kako je najavljeno, potpisati bilateralni bezbednosni sporazum sa Španijom.

Španski kralj Felipe VI dočekao je Zelenskog na prestoničkom aerodromu Barahas, preneo je AP.

Ukrajinski lider potom je razgovarao sa španskim premijerom Pedrom Sančesom o, kako su lokalni mediji ranije objavili, planiranom sporazumu od 1,13 milijardi evra na osnovu koga će Španija isporučiti Ukrajini još oružja, preneo je Rojters.

Zelenski je trebalo da poseti Španiju sredinom meseca, ali je odložio sva svoja putovanja u inostranstvo nakon što su ruske snage pokrenule ofanzivu u severoistočnom regionu Harkova.

Španski list "Pais", pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa sadržajem bilateralnog sporazuma, objavio je da će sporazum uključivati i seriju od 12 sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot koje se Ukrajina tražila već duže vreme radi odbrane od ruskih raketnih napada.

Ostale stavke se odnose na 19 tenkova Leopard i artiljerijske granate od 155 milimetara koje Ukrajina najviše koristi na bojnom polju, naveo je "Pais".

Španija će, takođe, nastaviti da obučava ukrajinske trupe i leči njene ranjene vojnike.