27. maj 2024 15:20

Evropski zvaničnici i zemlje širom sveta osudile izraelski vazdušni napad na Rafu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski zvaničnici i zemlje širom sveta osudile izraelski vazdušni napad na Rafu

Foto: Shutterstock.com/Bumble Dee, ilustracija

BRISEL - Brojni evropski zvaničnici i zemlje širom sveta osudile su danas izraelski vazdušni napada na gard Rafu u južnom delu Pojasa Gaze, u kojem je poginulo najmanje 45 Palestinaca.

"Užasnut sam vestima koje stižu iz Rafe o izraelskim napadima u kojima su ubijene desetine raseljenih lica, uključujući i malu decu. Najoštrije osuđujem ovo", napisao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na platformi X (Tviter), preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, u Gazi nema sigurnog mesta.

"Ovi napadi moraju odmah prestati. Sve strane moraju poštovati naredbe Međunarodnog suda pravde i međunarodno humanitarno pravo", dodao je on.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je "ogorčen" zbog najnovijih izraelskih napada.

"Ove operacije moraju prestati. U Rafi nema sigurnih zona za palestinske civile", napisao je on na platformi X (Tviter).

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok istakla je da "međunarodno humanitarno pravo važi za sve, pa i za izraelsko vođenje rata".

"Povrh gladi, odbijanja da se dozvoli pomoć u dovoljnim količinama, ono čemu smo sinoć bili svedoci je varvarizam", rekao je irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin.

Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su izraelsko gađanje šatora gde se nalaze raseljeni ljudi u Rafi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

UAE su naglasili važnost sprovođenja presude Međunarodnog suda pravde koja zahteva od Izraela da odmah obustavi svoje vojne operacije u Rafi.

Egipat je osudio "namerno bombardovanje izraelske vojske šatora raseljenih", javili su državni mediji, opisujući to kao očigledno kršenje međunarodnog prava.

Saudijska Arabija je, takođe, osudila izraelski napad, a Katar je saopštio da bi napad na Rafu mogao da utiče na napore da se posreduje o prekidu vatre i razmeni talaca.

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je da je situacija "zastrašujuća".

"Gaza je pakao na zemlji. Slike od sinoć su još jedan dokaz toga", napisala je UNRWA na platformi X (Tviter).

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je u izraelskom napadu na kamp za raseljene u gradu Rafa poginulo 45 Palestinaca, a među ubijenima su najmanje polovina žene, deca i stariji ljudi.

Agencija Wafa navela je da je najmanje osam raketa pogodilo šatore u severozapadnom delu grada, gde su smešteni raseljeni Palestinci.