7. februar 2023 14:00

Studija: Neke ribe mogu da prepoznaju svoj lik u ogledalu i na fotografijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Studija: Neke ribe mogu da prepoznaju svoj lik u ogledalu i na fotografijama

Foto: Shutterstock.com/Daykiney, ilustracija

OSAKA - Neke ribe mogu da prepoznaju svoj lik u ogledalu i na fotografijama, što je sposobnost koja se obično pripisuje ljudima i pojedinim životinjama koje imaju određen nivo inteligencije, poput šimpanzi, saopštili su naučnici.

Otkriće ove mogućnosti ukazuje na to da su ribe možda samosvesne i da je ta sposobnost možda mnogo rasprostranjenija nego što su naučnici prvobitno mislili, preneo je "Sajens njuz".

"Pretpostavka je da će životinje koje imaju veće mozgove biti inteligentnije od životinja sa manjim mozgom, kao što su to ribe. Možda je došlo vreme da se prepispita ova pretpostavka", rekao je zoolog Masanori Kohda sa univerziteta Metropolitan u Japanu.

Kohdina prethodna istraživanja pokazala su da riba čistač prolazi test u ogledalu, što se u naučnom svetu smatra hrabrom tvrdnjom da je to pokazatelj samosvesti, ili da bude svesna svojih misli.

Test uključuje izlaganje životinje ogledalu, a onda stavljanje oznake na lice ili telo životinje, kako bi se videlo da li će životinja primetiti na svom odrazu ili pokušati da dodirne oznaku na svom telu.

Prethodno su samo zivotinje sa velikim mozgom, uključujući šimpanze i ostale velike majmune, zatim, delfini, slonovi i svrake, prolazili ovaj test.

U najnovijoj studiji i riba čistač je uspela da prođe ovaj test.

Takođe, 10 riba je prošlo test sa ogledalom kada su videle svoj odraz, dok su reagovale agresivno kada im je prikazana fotografija nepoznate ribe.