29. mart 2023 10:53

Šarl Mišel brine zbog klimatskih promena, ali voli letove privatnim avionima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šarl Mišel brine zbog klimatskih promena, ali voli letove privatnim avionima

Foto: AP Photo/Aurel Obreja

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u društvu predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen putovao na novembarsku konferenciju UN o klimatskim promenama u egipatskom Šarm El-Šeiku (COP27) privatnim avionom i tako opteretio životnu sredinu sa 20 tona štetnog ugljen dioksida.

Mišel je prošle godine koristio privatni avion na 28 od 46 putovanja, a na samo tri putovanja je išao vozom, koji najviše štedi životnu sredinu, prenosi briselski Politiko.

Predsednik Evropskog saveta je od početka svog mandata 2019. godine do decembra 2022. godine koristio komercijalne letove na samo 18 od 112 službenih putovanja.

Podaci o letovima su dobijeni na osnovu zakona o slobodi traženja informacija.

Globalni lideri zbog zahtevnog rasporeda putovanja i primamljive opcije privatnih letova, koji su ponekad nužno zlo, teško mogu da usklade svoje govore o zaštiti životne sredine i emisijima štetnih gasova sa sopstvenim životnim stilom.

Mišel je na konferenciji u Egiptu rekao da je "pištolj klimatskih promena uperen u našu glavu", konstatuje Politiko, ali tokom leta u Šarm El Šeik je njegov avion emitovao oko 20 tona ugljen dioksida koji doprinosi zagrevanju planete.

Prosečan stanovnik EU svojim životnim stilom doprinosi emisijama od sedam tona ugljen dioksida na godišnjem nivou.

Mišelov portparol Baren Lejts je pravdao odluku da se privatnim avionim leti u Egipat zbog toga što, prema njegovim rečima, nije bilo dostupnih komercijalnih letova koji bi omogućili da se Mišel na vreme vrati na posao u Evropskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, iznajmljivanje privatnog aviona je bila "jedina odgovarajuća opcija u datim okolnostima."

Evropska komisija je ranije saopštila Politiku da predsednica EK Ursula fon der Lajen putuje privatnim letovima "samo u izuzetnim okolnostima."

EK je prethodno odbila zahtev Politika da pruži detaljan uvid u podatke vezane za vid transporta koji fon der Lajen koristi kada putuje u inostranstvo.