25. maj 2023 08:39

Otac Arsenije Arsenijević: Uteha nam je svima potrebna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otac Arsenije Arsenijević: Uteha nam je svima potrebna

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom, Grad Beograd danas obeležava svoju slavu Spasovdan.

Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi počinje u devet sati, nakon čega će uslediti rezanje slavskog kolača, dok će u 19 sati krenuti Spasovdanska litija.

 

"Svim našim sugrađanima čestitam slavu Beogradu. Danas slavimo Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje, na taj način što počinjemo sa svetom arhijerejskom liturgijom u devet časova. Posle toga ćemo biti u slavskom raspoloženju pošto su mošti Svetog vladike Nikolaja u našem hramu, ljudi dolaze u većem broju i očekujemo da će i u toku dana dolaziti sve do početka litije u 19 časova, kada će mošti krenuti ka Hramu Svetog Save”, rekao je za Tanjug otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu.

 

Kako je kazao, to je posebnost ovogodišnje litije, ali inače na Spasovdan uvek očekujemo veliki broj Beograđana koji pre svega dolaze na litiju, ali i tokom dana.

Ubičajenom trasom će se ići kao i svake godine.

"Danas praznujemo momenat kada se Hristos vazneo na nebo 40 dana posle Hristovog vaskrsenja, slavimo Vaznesenje. Današnji dan usled tragičnih događanja je važan jer nam je uteha svima potrebna i mi ćemo se utešiti kroz molitvu i osetiti da život i svet u kome živimo nije jedina ljudska realnost. Mi verujemo u vaskrsenje mrtvih i život posle smrti”, rekao je otac Arsenijević.

Podsetio je da će mošti Svetog vladike Nikolaja biti do nedelje izložene u Hramu Svetog Save.

"Važno je da se danas oseti naša sabornost, da smo zajedno u želji da svima bude dobro", rekao je otac Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve.