7. decembar 2022 16:37

CEFTA nastavlja da širi "Zelene koridore" sa Evropskom unijom

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

CEFTA nastavlja da širi "Zelene koridore" sa Evropskom unijom

Foto: Shutterstock.com/patrice6000, ilustarcija

BRISEL – Širenje Inicijative CEFTA-TCT "Zeleni koridori" omogućiće još kraće carinske procedure i druge formalnosti na graničnim prelazima i podstiče izvoz u zemljama CEFTA, s obzirom na to da SEED+sistem povezuje uprave carina članica CEFTA i Evropske unije, saopštila je CEFTA.

Kako se navodi, tradicionalni događaj CEFTA Week biće ove godine održan u Briselu, dok će glavna konferencija pod nazivom "CEFTA: Korak napred ka jedinstvenom EU tržištu", biti organizovana u petak, 9. decembra, a na marginama konferencije uprave carina Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore potpisaće memorandume o razumevanju, čime će dodatno proširiti CEFTA-TCT "Zelene koridore" sa Evropskom unijom.

Napominje se da je širenje ove inicijative ka članicama Evropske unije započeto u julu ove godine uspostavljanjem elektronske razmene podataka između Severne Makedonije i Grčke, a nastavljeno je u septembru otvaranjem "Plavih traka" između Albanije, Crne Gore i Italije.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić je podsetio na ključne prednosti SEED rešenja – fleksibilnost i prilagodljivost potrebama uprava carina, koje ga koriste da bi smanjile formalnosti pri transportu robe.

"Pored skraćenja vremena čekanja na graničnim prelazima, efikasnog podsticanja transporta i trgovine i manjeg čekanja, kompanije sada mogu da steknu nove mogućnosti da bolje iskoriste integrisane lance nabavke sa EU tržištem", rekao je Đikić.

On je poručio da sve ovo predstavlja "odlične i trajne prednosti za narode zapadnog Balkana i protok trgovine iz regiona CEFTA ka EU".

Direktor Uprave carina Hrvatske Mario Demirović naglasio je da su "Zeleni koridori", kao važno sredstvo u podršci nesmetanoj i efikasnoj integraciji trgovine i transporta članica CEFTA sa susednim zemljama EU, dokazali da imaju veliki potencijal za saradnju između uprava carina".

"U tom smislu, Memorandumi o razumevanju obezbediće neophodan instrument za dalje podsticanje zakonite trgovine, uz garantovanje njene bezbednosti i sigurnosti i smanjenje nezakonite trgovine, a produbiće i našu carinsku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, u skladu sa carinskim zakonodavstvom EU", naveo je Demirović.

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Vladimir Bulajić istakao je da su ciljevi potpisivanja ovog memoranduma jačanje partnerske mreže, smanjenje carinskih prevara, ubrzanje carinskih procedura na samoj granici, kao i pojednostavljivanje i podsticanje drumskog saobraćaja između dve zemlje.

Šefica Odseka za zaštitu intelektualne svojine, zabrane i ograničenja u Sektoru carina Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zagorka Gojković istakla je ta zemlja odlučna u nameri da u okviru carinske službe preduzme sve mere za olakšavanje putnog saobraćaja na "Zelenim koridorima" i ubrzanju carinskih postupaka, a samim tim i promet roba.

Stalni sekretarijat Transportne zajednice, kako kaže direktor Matej Zakonjšek, pozdravlja potpisivanje memoranduma o razumevanju i hvali odluke direktora carinskih organa Hrvatske, BiH i Crne Gore.

"Ovo će doprineti boljem upravljanju granicama i dovesti do smanjenja vremena čekanja na transportu tereta", naveo je on.

Pored ovih važnih sporazuma, CEFTA sekretarijat i Agencija za akcize, carine i monopole Italije su potpisali sporazum o partnerstvu koji definiše odredbe saradnje u sprovođenju SEED+ aktivnosti sa članicama CEFTA sporazuma.

Prema rečima generalnog direktora Agencije za akcize, carine i monopole Italije Marčela Minene "Zapadni Balkan je bitan region za Italiju i Evropsku uniju, što su evropske institucije potvrdile u brojnim prilikama, kao i da treba podstaći proces proširenja".

U okviru CEFTA Vika 8. decembra biće organizovan SEED+sastanak na visokom nivou pod nazivom „Dostignuća, izazovi i dalji koraci“, na kom će se okupiti direktori carina i veterinarskih, fitosanitarnih i zdravstvenih inspekcija kako bi razmotrili napredak SEED+ programa u unapređenju razmene carinskih podataka i razmene fitosanitarnih, veterinarskih i farmaceutskih sertifikata i ulaznih dokumenata.

"SEED+ program je ove godine uveo CEFTA TRACES (Stručni sistem kontrole trgovine) s ciljem da obezbedi praćenje, razmenu informacija i upravljanje rizicima", naveo je šef Odseka granične fitosanitarne inspekcije Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srbije Ivan Tomašev.