28. mart 2023 19:11

Vesić: Srbija i Mađarska predložiće zemljama regiona nastavak gradnje brze pruge

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Srbija i Mađarska predložiće zemljama regiona nastavak gradnje brze pruge

Foto: TANJUG/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

BUDIMPEŠTA - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas u Budimpešti, posle dogovora sa mađarskim kolegom Lazarom Janošem, da će dve zemlje uputiti pozive Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Grčkoj i Turskoj da se pridruže izgradnji brze pruge u regionu, koja će prvo povezati Budimpeštu i Beograd, a kasnije i Niš i Preševo.

"Pričali smo o produženju brze pruge prema Nišu, kasnije i prema makedonskoj granici. Dogovorili smo se da zajedno potpišemo jednu inicijativu i pošaljemo poziv ministrima transporta Turske, Bugarske, Severne Makedonije, Albanije i Grčke i da razgovaramo o produženju brze pruge prema Albaniji, odnosno kroz Severnu Makedoniju prema Grčkoj i kroz Bugarsku prema Istanbulu, kako bi brza pruga zaista dobila smisao i povezala naše dve zemlje i sa turskom i grčkom obalom za putnički i kargo saobraćaj", rekao je Vesić novinarima nakon sastanka sa Janošem.

Ministar je rekao Tanjugu da se ta inicijativa poklapa sa inicijativom Otvoreni Balkan (OB) i da bi mogla da bude, kada je reč o železničkom saobraćaju, neka vrsta "Otvorenog Balkana plus".

Srbija i Mađarska izgradiće zajedno tri pruge i bolje povezati svoje autoputeve

Goran Vesić je izjavo danas da će Srbija i Mađarska zajedno izgraditi tri pruge, to jest, pored brze pruge Beograda - Budimpešta i prugu Subotica - Segedin i Subotica - Baja.

Vesić je rekao novinarima u Budimpešti, nakon sastanka sa mađarskim mnistrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, da će se pored pruge od Subotice do Segedina, koja će biti otvorena u oktobru za putnički saobraćaj, zajedno graditi i pruga od Subotice do Baje.

"Za prugu Subotica - Baja smo već završili idejni projekat zajedno sa Mađarima, naš deo je dug oko 13 kilometara i vredan oko 50 miliona i mi ćemo taj projekat zajednički kandidovati. Oni imaju malo duži deo pruge. Tako da smo spemni posle idejnog projekta da uđemo zajedno u projektovanje i izgradnju pruge. To je naša treća pruga", naveo je Vesić. 

Biće još dva velika prelaza-Bački Breg i Kelebija, kako bi se rasteretio Horgoš

Vesić je, nakon razgovora sa mađarskim ministrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, rekao da će se proširiti granični prelazi Bački Breg i Kelebija, kako bi rasteretio prelaz Horgoš.

"Razgovrali smo o tri granična prelaza da se rekonstruišu, s tim što se  Horgoš već rekonstruiše. Razgovarali smo o Kelebiji i Bačkom Bregu i šta će mađarska strana uraditi kako bi ih povezala auto-putem da bi postali konkurentniji Horgošu. Tu je posebno važan Bački Breg, pošto će se graditi brza saobraćajnica između Bačkog Brega kod Sombora i Nakova kod Kikinde", rekao je ministar.

Istakao je da će tu brzu saobraćajnicu i Bački Breg koristiti veliki broj građana Rumunije, tako da će postati gotovo jednako značajan kao prelaz  Horgoš.