5. mart 2024 16:37

Vesić: Zahvaljujići konverziji najavljene četiri velike investicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Zahvaljujići konverziji najavljene četiri velike investicije

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da je do jučerašnjeg dana podneto 2.088 zahteva za konverziju, od kojih je odbijeno svega 76, i da upravo zahvaljujući tom procesu imamo najavljene četiri velike investicije.

"Posebno sam zadovoljan, ne time da smo uspeli uspešno da rešimo 931 zahtev, već da je svega 76 zahteva odbijeno, i ako dodamo da je u radu 1.027 zahteva, zaista, imamo visok procenat izvršenja kada je upitanje konverzija", rekao je Vesić na panelu Razvoj infrastrukture u uslovima rastućih kamantih stopa.

"Već imamo najavljene četiri velike investicije samo zahvaljujući konverziji", rekao je on i dodao da nije video da je ijedan tajkun podneo zahtev, iako se pričalo da se konverzija upravo radi zbog njih.

Najveći broj zahteva podneli su, kako je rekao, stečajni upravnici. Time su oslobođene zarobljene lokacije iz stečajnih masa.

Zaštita domaćih komapnija u ugovorima sa strancima

Goran Vesić je izjavio danas na Kopaonik bizis forumu da je država počela da štiti domaće podizvođače, tako što u nove ugovore sa stranim kompanijama dodaje vrstu zaštite.

Vesić je to rekao na panelu "Razvoj infrastrukture u uslovima rastućih kamatnih stopa", na konstataciju moderatora da je najčešća primedba da domaće firme koji su podizvođači kineskih, američkih i turskih kompanija, vrlo često dolaze u zonu nelikvidnosti jer ne mogu da naplate ono što su izvršili u skladu sa ugovorom. 

Vesić je potvrdio da je to najčešća primedba i da su upravo zato u poslednja dva ugovora, potpisana u ministarstvu, ubačene uredbe da izvođaču ne može da se plati nova situacija ako ne dokaže da je platio sve podizvođače.

Dodao je da su te uredbe dodate u ugovor vezan za projekat Beograd-Zrenjanin i ugovor za Bački breg-Srpska Crnja.