6. mart 2024 12:22

Mali: Projekti koje smo sproveli podigli BDP Srbije sa 33 na 69,5 milijarde evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Projekti koje smo sproveli podigli BDP Srbije sa 33 na 69,5 milijarde evra

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Projekti koji su sprovedeni, Srbiju su sa BDP-a od 33 milijarde evra u 2012. godini doveli do BDP-a od 69,5 milijardi evra, rekao je ministar finansija Siniša Mali odgovarajući potpredsedniku Stranke slobode i pravde Dušanu Nikeziću, na pitanje na koje projekte misli ministar kada kaže da "Srbija vodi računa o svakom dinaru?".

Ministar je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk naveo da je reč i o projektima koji su nezaposlenost sa 25,9 smanjili na 9,1 odsto, privukli 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija i doneli rast, razvoj, zaposlenost, rast standarda sa 330 evra prosečne plate u vreme prethodne vlasti na današnjih 812 evra.

"Pita me Dušan Nikezić, potpredsednik Đilasovog SSP-a na koje projekte tačno mislim kada kažem da 'Srbija vodi računa o svakom dinaru'. Rado ću mu odgovoriti", napisao je ministar i naveo sprovedene projekte i rezultate.

"Zato ću vam sada dati samo nekoliko, od bar 619 miliona primera korupcije vaše vlasti, vašeg nedovršenog posla koji biste sada opet rado radili, onih projekata na koje ne mislim kada kažem da se vodi računa o novcu građana", naveo je Mali.

Dodao je da sigurno ne misli da se "vodilo računa o svakom dinaru" kada je u vreme mandata bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, bivši gradski menadžer Aleksandar Bijelić osumnjičen za, kako je naveo, malverzacije u vezi s rekonstrukcijom Bulevara kralja Aleksandra, kada mu se stavilo na teret da je budžet grada Beograda oštećen za više od 642 miliona dinara.

Ministar je naveo i da se tada moglo pročitati da je bivši gradonačelnik Beograda zloupotrebio službeni položaj "van granica ovlašćenja" i tako dalje.

"Negde oko 619 miliona evra ukupno van tih granica, rekao bih, a razumećete me. To je, Nikeziću, baš negde u doba vrhunca Vaše političke karijere. Kada ste osetili slasti fotelje na đilasovski korupcionaški način, 2008. godine ste angažovani kao savetnik za privredu i finansije predsednika vlade, 2011. postajete državni sekretar u Ministarstvu finansija i na toj funkciji ostajete do kraja jula 2012. godine", naveo je Mali.

Obraćajući se Nikeziću, Mali je poručio da, kada se sada opet budu (opozicija, SSP) predstavljali građanima na predstojećim izborima, da ih obavezno podsete da je to baš ona godina kada Srbija nije imala dovoljno novca na računu da isplati penzije.

"Nije to mala referenca za jedan takav CV. Biti savremenik i uzročnik bankrota jedne evropske zemlje u 21. veku je svojevrstan 'uspeh'. To je i godina kada su penzioneri primali, ako ima para u budžetu, 200 evra penzija, a građani zarađivali prosečno 330 evra. Ali, Nikeziću, vaša hokus-pokus ekonomska ekspertiza nije bila tako neuspešna na ličnom planu", navodi se u objavi.

Ministar je naveo da su to ujedno i godine kada su nakon hapšenja Dušanovog oca Zvonimira Nikezića, zbog malverzacija sa preduzećem "Azotara", mediji u Srbiji dosta pisali o poslovanju njegove porodične konsultantske kompanije "CES Mecon".

Mali je podsetio na novinski naslov iz 2012. godine u kom se, kako navodi, kaže da "Zvonimir Nikezić nije 'primetio' problem u Agrobanci", a dalje piše da "interes države u Agrobanci proteklih godina, između ostalih zastupali su i Zvonimir Nikezić, otac Dušana Nikezića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija… Međutim, u Ministarstvu finansija kažu da im se u proteklih godinu dana nijedan predstavnik države u UO nije požalio da postoji problem u Agrobanci, što je i bila njihova obaveza, i time sugerisao na krah koji će ova banka doživeti".

"Ne samo banka, Nikeziću, država je doživela potpuni krah sa Vama, ali vaši lični računi su eksplodirali. I zato vas narod neće. Jer se seća. To su vam građani pokazali na izborima 17. decembra, a to će vam pokazati i na predstojećim beogradskim izborima", naveo je Mali.

Poručio je da se sve pamti, da su prethodnu vlast preživeli i da se pamti da je prethodna vlast "opljačkala roditelje dece u vrtićima u Beogradu u iznosu od skoro četiri milijarde dinara".

"Ne zaboravljamo. I nećemo vam dozvoliti da još jednom od građana Srbije napravite taoce bankrota, ekonomskog dna, nerazvijenosti, bede i siromaštva", navodi ministar u objavi.