8. mart 2024 15:43

Begović: Imenovanjem Srbije da predsedava GPAI strategija Vlade dobila međunarodnu potvrdu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Imenovanjem Srbije da predsedava GPAI strategija Vlade dobila međunarodnu potvrdu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je danas da je imenovanjem Srbije da u naredne tri godine predsedava organizacijom Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI) odluka Vlade da veštačka inteligencija bude jedan od strateških ciljeva i strateških pravaca razvoja zemlje sada dobila međunarodnu potvrdu.

"Srbija je jedna od 29 zemalja članica GPIA, prošle godine smo postali član, a već ove godine, zahvaljujući i stručnjacima i strateškom razmišljanju, postaćemo jedna od dve zemlje koje predsedavaju ovom organizacijom", rekla je Begović za Tanjug.

Ona je dodala da je to jedna velika potvrda za Srbiju koja već uživa jednu dobru međunarodnu reputaciju u svetu veštačke inteligencije.

"To nam to daje priliku za mnogo snažniju međunarodnu saradnju, ali i međunarodni uticaj s obzirom da se ova organizacija bavi, s jedne strane promocijom veštačke inteligencije i promocijom pravila i smernica kako na najbolji mogući način upotrebiti veštačku inteligenciju kao alat, a s druge strane da se previše ne ograniči, odnosno da može i dalje da se razvija, kao nauka kako bi u budućnosti ova tehnologija pomogla nama u različitim oblastima od medicine, poljoprivrede, državne uprave", istakla je Begović.

Begović navodi da su mogućnosti veštačke inteligencije neverovatne i da Srbija postaje jedan od ozbiljnijih i ključnih igrača u ovom segmentu.

"Članice GPAI-a su i SAD, Japan, Nemačka, članice Evropske unije, Brazil, Indija. Zaista sve tehnološki izuzetno razvijene zemlje. I Srbija u društvu zaista najrazvijenih zemalja sveta dobija jednu prestižnu poziciju i potvrdu da ono što radimo, zaista radimo kvalitetno", naglašava Begović.

Begović podseća da je Srbija donela strategiju kada je u pitanju veštačka inteligencija, postoje etičke smernice kako se ona upotrebljava i ocenjuje da na tom polju prednjači na globalnom nivou u smislu brzine reakcije na razvoj ove tehnologije.

"Izuzetno je bitno napraviti jedan etički okvir kako i na koji način treba da se razvija veštačka inteligencija, s druge strane treba pustiti ovu tehnologiju da se razvija jer mnogo koristi možemo imati od nje", rekla je Begović.

Begović naglašava da kod razvoja tehnologija nije važna veličina zemlje već kakve stručnjake ima, kakvu politiku vodi, i u kojoj meri je prepoznala tu tehnologiju.

"Srbija je zaista pokazala da u smislu veštačke inteligencije i te kako ima potencijal, ali i da može da privuče ljude da vide Srbiju kao zemlju tehnološkog razvoja, zemlju nauke, zemlju inovacije i zemlju koja je vrlo ozbiljno i na pravi način shvatila i prihvatila veštačku inteligenciju", zaključila je Begović.

GPAI je udruženje koje teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovano je 2020. godine, na incijativu predsednik Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Srbija je primljena pre godinu dana i po dana, na inicijativu premijerke Ane Brnabić, kao jedna od 29 članica, a među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska i Nemačka.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita.