23. april 2024 16:59

RBH obeležio prvu godišnjicu od osnivanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

RBH obeležio prvu godišnjicu od osnivanja

Foto: TANJUG/MLJMPDD

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je obeležena prva godina od osnivanja Centra za odgovorno poslovanje PKS "Responsible business hub" (RBH) gde su predstavljene dosadašnje aktivnosti tog centra. 

Ministar za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov rekao je govoreći na skupu da njegovo prisustvo proslavi ove značajne godišnjice, potvrđuje partnerstvo između ministarstva i PKS.

"Nekima je na prvi pogled ovo partnerstvo čudno, ali ovaj program koji zajedno realizujemo, više nego potvrđuje važnost i potrebu da se unutar različitih segmenata društva i subjekata unutar struktura vlasti, pa i asocijacija kao što je PKS koja okuplja biznis sektor, da se nađemo oko zajedničkih tema, u slučaju ljudskih prava i zaštite životne sredine", rekao je on. 

Žigmanov je naglasio da je intenzivna saradnja koja je uspostavljena protekle godine pokazuje zajedničku posvećenost ostvarivanju zaštiti i napretka ljudskih prava u sferi biznisa.

"Upravo zbog aktivnosti PKS i razvijanja RBH servisnog centra za dobavljače, kao jedinstvenog uslužnog centra u regionu, s jedne strane, kao i želje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i socijalnog dijaloga da izađe iz običajnih okvira i da se intenzivnije pozabavi aktuelnim pitanjima u oblasti ljudskih prava, a sfera biznisa je jedna od tih oblasti, prirodno je uspostavljeno partnerstvo kroz članstvo u našem savetu za preporuke Ujedinjenih nacija, kroz zajedničko organizovanje događaja, kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji ove dve institucije", rekao je on.

Žigmanov je dodao i da je RBH servisni centr za dobavljače odličan primer prakse i usluga koje se mogu pružiti biznis sektoru i da ga zato njegovo ministarstvo rado promoviše i govori o njemu u svim svojim domaćim i inostranim istupanjima.

"Iako je ovaj servis koncipiran pretežno u kontekstu nemačkog zakona o dužnoj pažnji u lancima snabdevanja, to ne znači da se na tome treba zaustaviti i da se samo odnosi na područje Nemačke. Iskustva i znanja stečena i ona koja će se tek steći kroz ovaj servis su od velikog značaja i vrednosti i za našu državu", rekao je ministar.

Ta iskustva, kako je dodao omogućiće da donosioci odluka i kreatori politika, unaprede domaće norme kako bi najviši standardi u oblasti biznisa i ljudskih prava važili za sve privredne subjekte u Srbiji. 

Žigmanov je podsetio i da u ovom trenutku Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zajedno sa UNDP i Beogradskim centrom za ljudska prava razvija koncept nacionalnog plana za biznis i ljudska prava. 

Savetnica predsednika PKS Nevena Rakić, rekla je da je RBH znatno doprineo unapređenju kapaciteta srpskih kompanija u pogledu primene propisa koji se odnose na ljudska prava i životnu sredinu. 

Kako je naglasila, važnu ulogu u tome ima mreža konsultanata, brojne edukacije privrednika, kao i snažno partnerstvo poslovne zajednice i institucija. 

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji, Martin Klauke, ukazao je na važnost uloge privatnog sektora u primeni standarda i Zakona o dužnoj pažnji čija je primena ključna za odgovorno poslovanje.

On je naveo i da EU pruža podršku srpskim kompanijama kako bi kroz primenu tih standarda  one unapređuju poslovanje. 

Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) u Srbiji Jovan Protić rekao je da u  aktivnosti RBH treba da se uključi što više kompanija.

Na današnjem skupu su predstavljene i aktivnosti RHB i planovi za budući period koje će kako je rečeno obuhvatiti širenje mreže  konsultanata i veliki broj edukacija na različite teme posvećene društveno odgovornom i održivom poslovanju.

Istaknuto je i da je misija RBH da poboljša sposobnost privatnog sektora da razume i da se pripremi za nove održive standarde iz Zakona o dužnoj pažnji u lancima snabdevanja, kao i da unaprede konkurentnost, održivost i kapacitet na polju zaštite ljudkih prava i ekologije srpskih izvoznika. 

Dodeljeni su i sertifikati konsultatima koji su prošli obuke u RBH, a održan je i panel posvećen izazovima i mogućnostima aktuelne i nove regulative u EU.

Zahtevi koji  se postavljaju pred dobavljače, kako je istaknuto na panelu odnose se na zabranu dečijeg rada, zabranu prinudnog rada i diskriminacije, pravo na mogućnost udruživanja i primerenu zaradu, zabranu protivpravnog oduzimanja zemljišta, kao i zabranu zloupotrebe privatnog obezbeđenja.

RBH je pokrenula PKS u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu  saradnju (GIZ).