20. oktobar 2023 17:00

Jubilej 120 godina Muzeja grada Beograda: Nagrađeni Tamara Vučić, Ivica Dačić, Maja Gojković...

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jubilej 120 godina Muzeja grada Beograda: Nagrađeni Tamara Vučić, Ivica Dačić, Maja Gojković...

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dodelom nagrada, promocijom monografije muzeja, dodelom zahvalnica i ekskluzivnim predstavljanjem biste rimskog imperatora Makrina koja će prvi put biti izložena u javnosti samo par sati, obeleženo je danas 120 godine Muzeja grada Beograda u zgradi muzeja u Resavskoj ulici.

Dobitnici nagrade za doprinos u očuvanju razvoja kulture sa kopijom dinara Despota Stefana Lazarevića (srebro, kovanje) su: prva dama Tamara Vučić - supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, gradska sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović Vacić i prvi potpredsednik Vlade zadužen za spoljnu politiku i bezbednost i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tamara Vučić nadahnuto se zahvalila svima na nagradi i istakla da oseća istovremeno veliku zahvalnost i odgovornost povodom ovako velike časti i to povodom izuzetnog jubileja - 120 godina Muzeja grada Beograda.

Gospođa Vučić je dobila nagradu za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine kao i za podršku mnogih događaja u vidu uloge pokrovitelja raznih projekata Muzeja grada Beograda.

"Ovom prilikom bih podelila sa vama jedan trenutak koji se desio kada sam primila vest da ću dobiti ovo važno i prestižno priznanje. Kada su me obavestili da sam laureat, rekla sam sebi - da li ja zaslužujem ovo priznanje? Sa jedne strane ne bih rekla da zaslužujem jer bi to bilo isuviše pretenciozno od mene, ali sa druge strane isto tako ne mogu reći ni da je ne zaslužujem, jer onda bi to bilo neodgovorno sa moje strane. Ono što sam sigurna jeste da sam sam mnogo zahvalna direktorki Muzeja - Jeleni Medaković i svima onima koji su na neki prepoznali moj tihi angažman kao rezultat iskrene i jednostavne ljubavi prema kulturi i umetnosti", naglasila je Tamara Vučić.

Ona je takodje ocenila da "svaka nagrada obavezuje i nosi sa sobom veliku odgovornost, naravno motivaciju i podstrek da radimo više, bolje, snažnije i jače".

Na samom kraju njenog govora gospodja Vučić je podvukla "da svoj budući angažman u kulturi vidi u prostoru gde može da motiviše mlade ljude da se bave umetnošću, da pristupe kulturi na jedan veoma odgovoran način, i da što više posećuju muzeje.

"Kada sam kao mlada počela da putujem, muzeji su bili prva stanica susreta sa novim gradovima, zemljama i upoznavanju novih naroda. I nema razloga da te stanice ne budu i mesto susreta i poznavanja naše istorije i kulture. Drugim rečima, kao što posećujemo muzeje u inostranstvu kada bilo gde putujemo, trebalo bi što više pažnje i vremena da posvetimo muzejima u našoj zemlji", rekla je Tamara Vučić .

Ona je navela da "imamo toliko lepih muzeja kod nas", kao što su svi muzeji pod kapom Muzeja grada Beograda, Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti, kao i sve one divne galerije širom Srbije, Galerije "Sava Šumanović" u Šidu i "Miće Popovića i Vere Božinović Popović"

"Muzej je za mene mesto susreta i inspiracije, kao i mesto mira, a to nam je u današnje vreme najviše potrebno", zaključila je Tamara Vučić.

Ivica Dačić je primetio da su osim njega, nagradjene žene, te da se nalazi u zavidnom društvu Tamare Vučić, Maje Gojković i Nataše Mihailović Vacić.

Duhovito je ocenio da su nekako muškarci istisnuti i otišli na neku drugu stranu, van kulture i umetnosti.

"Dugi niz godina žene rade na promociji kulture Srbije širom sveta. Zadovoljstvo mi je što prisustvujem obeležavanju ovog vrednog jubileja i još što primam priznanje za doprinos očuvanju razvoja kulture. Kulturna diplomatija je jedan važan deo spoljne politike i trebalo bi uvek da bude značajan segment Ministarstva spoljnih poslova Srbije", istakao je Ivica Dačić i pohvalio uspešnu saradnju nekoliko ministarstava i institucija koji medjusobno zapaženo realizuju dobre projekte.

"Mi ćemo kao Ministarstvo spoljnih poslova uvek podržati sve kulturne događaje i manifestacije, naravno zajednički sa Ministarstvom kulture i mnoge segmente srpske kulture u inostranstvu. Naša tradicija se sve bolje promoviše u svetu. Uspeli smo da doprinesemo boljoj vidljivosti naše kulturne baštine u inostranstvu zahvaljujući saradnji naša dva ministarstva", naglasio je Ivica Dačić i zaključio da je Muzej grada Beograda jedna od najznačajnijih ustanova kulture u zemlji i celom regionu.

Gradska sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je rekla da joj je čast nositi priznanje Muzeja i složila se sa Tamarom Vučić da je nagrada dodatna odgovornost i obaveza da se radi više i da se matična zgrada konačno završi u Resavskoj ulici.

Ona je naglasila da je "važno što smo otvorili Salon Muzeja grada Beograda u centru prestonice na šta smo veoma ponosni i opravdao je svoj uspeh, jer se radujemo tamo svakoj novoj izložbi i programima".

"Muzej grada Beograda je pravi čuvar bogatog nasledja grada kroz našu kulturu, umetnost, istoriju, da sačuvamo korene i identitet. Naravno, najviše smo zahvalni Ministarstvu kulture Srbije i Maji Gojković, jer bez njih ne bismo mogli sve najbolje projekte da realizujemo", zaključila je Mihailović Vacić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je izrazila zadovoljstvo što je svečanost danas u matičnoj zgradi iako nije još uvek završena.

"Danas je veliki dan za naš Muzej, Beograd, Srbiju i okruženje. Proslavu jubileja završavamo na našoj adresi i zgradi koja je dodeljena ustanovi 2002. godine. Nalazimo se na poslednjem koraku da rešimo sve probleme i da zgrada ponovo bude u funkciji gde ćemo imati priliku da predstavimo sve najreprezentativnije u našoj umetnosti. Ovde će biti sve ono najvrednije i najlepše što predstavlja Beograd da se može videti na jednom mestu, gotovo 8000 godina unazad. Da ovde dočekamo sve svetske eksperte muzeja, i nadam se da se uskoro vidimo na ovom mestu na zvaničnom otvaranju", naglasila je Jelena Medaković.

Muzej grada Beograda ovog oktobra obeležava 120 godina od osnivanja.

Predstavljanje biste imperatora Marka Opelija Makrina je realizovano u samo par sati trajanja.

Poslovi u Muzeju obavljaju se u sklopu četiri stručna odseka, za arheologiju, istoriju, istoriju kulture i umetnosti, i zaštitu, sa službama za konzervaciju, dokumentaciju, izdavaštvo, edukaciju i specijalnom bibliotekom sa starom i retkom knjigom i preko 20.000 naslova.