13. novembar 2023 11:56

Maja Gojković: Besmislena kampanja protiv kupovine slike Paje Jovanovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković: Besmislena kampanja protiv kupovine slike Paje Jovanovića

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD -Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Maja Gojković saopštila je danas da se poslednjih nekoliko dana u delu opozicione javnosti vodi besmislena kampanja protiv kupovine slike Paje Jovanovića (1859-1957) "Odmor bašibozuka".

Gojković je ocenila da je nakon aukcije u kući Sotbi (Sotheby) u Londonu "posebno napadnut predsednik države Aleksandar Vučić koji je pokrenuo akciju kupovine slike razgovarajući sa ministrima u Vladi Srbije, koji to mogu da realizuju".

"Građani Srbije su pozdravili ovu pobedu kulture i nacionalne brige za kulturno nasleđe Srbije. Ovim će i legat Jovanovića, koji poseduje njegovih 111 slika, dobiti još jedno remek delo", istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, predsednika Srbije napadaju "samo oni koji su ćutali više od deset godina kada je bivša vlast, a današnji pretendenti povratka na vlast, zatvorila i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti".

Gojković je dodala da Vučića napadaju "oni koji su bili svedoci krađe slika iz Narodne skupštine Srbije, spaljivanja i sakaćenja kulture Srbije i ništa nisu uradili da ih pronađu".

"Sada ti isti napadaju predsednika Srbije i sve nas što smo vredno delo Jovanovića kupili i obogatili legat. Da nije tragično bilo bi nešto drugo", ocenila je Gojković.

Istakavši da su ponosni na sve što su uradili da poprave štetu koju je bivša vlast učinila kulturi Srbije, Gojković je podsetila da sada muzeji ponovo rade, grade se novi, kao i pozorišta,i "opet imamo pune bioskopske sale i učestvujemo na aukcijama kako bi vratili kulturno nasleđe našem narodu".

Sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" kupio je Muzej grada Beograda na aukciji kod Sotbija u Londonu za 240.000 funti na čekić, što sa uračunatim troškovima aukcijske kuće iznosi više od 300.000 funti.

Ulje na drvenoj ploči "Odmor bašibozuka", dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u "Kristiju" 1994. godine.