27. januar 2023 14:36

U toku snimanje filma i serije Kruna: Goran Bregović autor muzike

Izvor: TANJUG

podeli vest

U toku snimanje filma i serije Kruna: Goran Bregović autor muzike

Foto: TANJUG/JAROSLAV PAP, arhiva

BEOGRAD - Autori filma i serije "Kruna", stigavši do polovine snimanja, predstavili su danas deo mnogobrojne glumačke ekipe, među kojima su Igor Benčina, Vanja Ejdus i Una Bregović, dok će muziku raditi Goran Bregović.

Brojne novinarske ekipe posetile su brod "Kompas - River siti", ukotvljen na Dunavu na beogradskom Ušću, gde "Krunu" snima reditelj Vasilije Nikitović, u produkciji Telekoma Srbija, 100strong i Kinooko filma.

Direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbija Aleksandra Martinović je rekla novinarima da je "Kruna" muzička bajka sa elementima trilera, što je žanr koji do sada nisu producirali a uklapa se u njihovu strategiju ponude raznolikost gledaocima.

"Muziku je radio Bregović. Sigurna sam da će i kroz muzički element projekat doživeti internacionalizaciju", dodala je Martinović.

Nikitović je rekao da je "Krunu" bajka sa decom i odraslim glumcima, koji ih igraju 30 godina kasnije, gde glavni lik Miki, kog igra Igor Benčina, prolazi "pakao uspeha i slave, i shvati da je to ništa, a ljubav je sve".

Prema njegovim rečima, "Kruna" je "jedan od najvećih projekata u zadnjih 50 godina, i to ćemo videti u scenografiji, glumcima i priči".

"Pravimo film o deci koja su bila siročići i koji su korak po korak stigli do svetske slave. Kad su stigli, shvatili su da to ne znači ništa ako nema ljubavi", naglasio je reditelj i koscenarista.

Nikitović je rekao da je za glavnu žensku ulogu mitskog bića Gamajun "bilo mnogo kastinga, ali je Una Bregović jednostavno ušetala" u ulogu.

Bregović je rekla da joj je "Kruna" prva uloga u našem filmu i da je jako zadovoljna što radi sa ekipom koja ju je jako lepo primila.

"Dolazim sa velikim osmehom i dosta stvari sam naučila od drugih glumaca. Gamajun je nestvarna. U snu Mikiju probudi humanost koju je izgubio", navela je Bregović

Benčina je istakao "fenomenalan predložak", da još nije čitao nešto ovako duhovito, dok je njegov lik Miki "osovina cele priče, čovek koji je izdao prijatelje, braću, sestre, zarad svoje ambicije i fiks ideja".

Glumac Dragan Gagi Jovanović biće prvi put potpisan i kao koscenarista u "Kruni", koju opisuje kao "film o tome kakav je ovo svet, da je sve postalo materijalno i religija celog čovečanstva".

"Imam priliku da igram nešto drugačije. Ovo je najplemenitiji čovek od svih koje sam radio. On je Rom, kralj čerge. Priča je bajka, a ja jedini ovde igram sebe mlađeg i starijeg", naglasio je Jovanović.

U filmu igraju i i mali glumci Teodora Milin, Todor Jovanović, Vasilije Ćirić, Gavrilo Ivanković i Medžid Valijev, a Jovanović je istakao da je "oduševljen dečicom koji su profesionalci, divni, talentovani".

"Svima zahvaljujem što su pružili veliku podršku nama za naše nestašluke, i drugarima što su mi pružili prodršku, jer sam jedina devojčica među glavnim glumcima", rekla je Milin zaradivši topli aplauz prisutnih.

Milin igra devojčicu Gitu koja u domu za siročad čini deo četvoročlanog benda, koji se bez podrške uprave a u želji za sviranjem i pevanjem odlučuje za bekstvo.

Odraslu Gitu igra Vanja Ejdus koja je istakla sjajan scenario, uzbudljiv, maštovit i višeslojan, kao i kompleksne uloge.

"Gita je srce i stara duša ekipa koja pokušava do kraja da sačuva pravdu i održi grupu zajedno, i da ne poklekne pred svim slomovima i padovima", rekla je Ejdus.

Nada Macanković je navela da je u prethodnom Nikitovićevom filma "Četiri ruže" ostvarila svoju najznačajniju filmsku ulogu, a pošto je reditelj vidi kao negativca, u "Kruni" igra opasnu ženu, piar menadžera.

U filmu igraju i Sonja Kolačarić, Iva Štrljić, Jana Ilić Milić, Stefan Bundalo, Vuk Kostić, Vahid Džanković, Nikola Vujović i brojni drugi.