27. februar 2024 11:18

Konkurs za festival "Uhvati ritam" otvoren do 10. aprila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konkurs za festival "Uhvati ritam" otvoren do 10. aprila

Foto: M. Tomić

NOVI SAD - Konkurs za kratkometražne filmove na temu invaliditeta za 22. Međunarodni filmski festival "Uhvati film" otvoren je do 10. aprila, saopštili su danas organizatori.

"Svi selektovani filmovi biće prikazani na ovogodišnjem izdanju 'Uhvati film' u Novom Sadu i ući će u uži izbor za prikazivanje na narednim izdanjima 'Uhvati film' festivala u Rijeci, Kotoru i Banjaluci", navedeno je u saopštenju.

Filmovi treba da imaju makar jednog aktera osobu sa invaliditetom, nije nužno da film govori o invaliditetu, već treba "da podstiču na razmišljanje, ali ujedno da budu, inovativni i filmski kvalitetni", saopštili su organizatori.

"U selekciju ulaze samo ostvarenja do 30 minuta, najmanje DVD kvaliteta, koja imaju titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku", saopštio je festival.

Kako je naglašeno, "filmovi koji promovišu invalidnost kao bolest/tragediju/kaznu od boga, koji podržavaju stereotipe o osobama sa invaliditetom, koji na senzacionalistički način govore o invaliditetu i izazivaju patetiku, neće biti razmatrani".