20. mart 2023 19:18

Promocija knjige "Goli otok -istorija" Martina Previšića sutra uveče u Kolarcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Promocija knjige "Goli otok -istorija" Martina Previšića sutra uveče u Kolarcu

Foto: PROMO

BEOGRAD - Knjiga "Goli otok - istorija" Martina Previšića biće predstavljena u utorak u 18 časova u Kolarčevoj zadužbini, najavila je izdavačka kuća "Vukotić Media".

Ovo je prva celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša.

Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije.

Potresna svedočanstva logoraša vode čitaoca kroz golootočku priču,smeštaju se u kontekst i vreme bacajući novo svetlo na prelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.

Previšić je prvi autor koji je koristio bogate i tek sada dostupne arhivske zbirke u Zagrebu i Beogradu kako bi, pored mnoštva intervjua koje je obavio s bivšim logorašima, došao do precizne i zaokružene slike o Golom otoku.

Detaljno je prikazano na koji način je logor funkcinisao, kao i smisao i kontekst u kojem je otvoren i zatvoren, a opisano je, takođe, kako se njegov efekat produžo i nakon zatvaranja, i to za pojedinca kao i za tadašnje jugoslavensko društvo.

Na promociji će govoriti istoričari Predrag Marković, Valjko Stanić, novinar Vanja Bulić, izdavač Manjo Vukotić i autor.