9. jul 2023 13:30

Duo "Sofi Taker" prvi put na Egzitu: Pomalo kao da smo na drugoj planeti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Duo "Sofi Taker" prvi put na Egzitu: Pomalo kao da smo na drugoj planeti

Foto: TANJUG/ZORAN STANIĆ

NOVI SAD – Elektro dens muzički duo sa Floride "Sofi Taker" (Sofi Tukker) održao je svoj prvi koncert sinoć u Srbiji na 23. Egzit (Exit) festivalu, a za Tanjug kažu da su još ranije želeli da nastupaju na festivalu u Novom Sadu i da im se pomalo čini kao da su na nekoj drugoj planeti.

“Prvi put smo ovde, pomalo nam deluje kao neka druga planeta, nismo svirali na ovim prostorima. Veoma smo uzbudjeni, posebno jer je moj kolega Taker dosta pričao ranije o Egzitu da bi voleo da ga posetimo, i evo nas ovde kod vas večeras”, istakla je uoči subotnjeg nastupa za Tanjug pevačica, autorka i gitaristkinja Sofi Hejli-Veld, ravnopravan deo tandema.

 

Taker Halpern, ko-autor hit pesama, di-džej, producent, vokal, kaže da je svake godine veoma upućen u dešavanja na Egzitu preko društvenih mreža i da je stalno sebi ponavljao da želi da ide i učestvuje na festivalu.

Do sada imaju dva studijska albuma “Treehouse” (2018) i “Wet tennis” (2022), kao i tri mini albuma, odnosno EP-a: “”Soft Animals” (2016), “Spotify Singles” (2018), “Dancing on the People” (2019).

Na turneji su proteklih godinu dana obilazili čitav svet – Slovačka, Belgija, Holandija, Švedska, Brazil, Meksiko, Kolumbija, Čile, Argentina, i veliki deo SAD.

“Obično kada dolazimo na ovako nova mesta za nas, ja lično se trudim da ne očekujem ništa. Posebno kada uzmemo u obzir da ovde nismo nikada nastupali, tako da kako i možemo da znamo da li nas publika voli, koliko poznaje naš rad?”, pitala se Sofi.

Elektro “jungle” dens muzički duo sa Floride (SAD), poznati je po dinamičnim i energičnim uživo nastupima koji su ih doveli do velikih svetskih festivala kao Koačela (Kalifornija, SAD), Lolapaloza (Čikago, SAD), dok su bili rezervisani i za čuveni britanski festival Glastonberi, ali kako kaže Taker, morali su da ga otkažu usled pandemije korona virusa, te se nadaju da će uskoro i tamo svirati.

On je napomenuo da su gostovali na raznim vrstama festivala po svetu kao dens ili festivali alternativne muzike.

“Mi smo negde na sredini u svom stvaralaštvu, tako da nas zovu upravo na te vrste dogadjaja, gde su u fokusu ti žanrovi”, objasnio je muzičar.

Muški deo dua je imao zanimljivu sudbinu: rodjen u Bruklinu (Masačusets, SAD), odrastao je sa mogućom karijerom košarkaša, imao velikog potencijala, regrutovale su ga razne škole košarke, tako da je tri godine igrao za Brown Univerzitet (Providens, Roud Ajlend, SAD), gde je postao kapiten na godinu dana. Ipak, usled bolesti, karijeru košarkaša zamenio je za muzičara, i kako je rekao, srećan je zbog toga, to mu leži, u tome se pronašao u potpunosti.

Njih dvoje su se sreli prvi put 2014. godine u spomenutom Brown Univerzitetu, gde je Sofi imala jedan muzičko-scenski performans.

Taker joj je prišao tada i onda su osnovali duo “Sofi Tukker”, počeli da zajedno stvaraju muziku i izvode koncerte širom planete.

Sofi ima veoma zanimljiv život po svim meridijanima: rodjena je u Nemačkoj, u gradu Frankfurtu, ali je odrastala u ruralnom delu Kanade, kasnije i Atlante (Džordžija, SAD), da bi kasnije otišla u Italiju i pohadjala United World College of the Adriatic, UWC u gradu Duino.

“Kada se tako sagleda, jesu to selidbe svuda, bilo mi je sve to teško kada sam bila mala i tinejdžerka, ali sada sam veoma zahvalna roditeljima što su se toliko selili, jer su me učinili da budem ovakva osoba kakva sam danas”, zaključila je Sofi.

Megahit „Drinkee“, za koji su imali Gremi” nominaciju za najbolju plesnu numeru i osvojili zlatnu plaketu u više zemalja, bio je prva pesma koju su predstavili sinoć pred velikim brojem posetilaca. Hitovi "Good Time Girl“ i "Feeling Good“ bile su deo saundtreka u poznatoj TV seriji „The New Pope“ i američkom filmu „Birds of Prey“ i špici serijala “Dead to Me”.

Sofi i Taker uspevaju od nastupa da stvore čitav spektakl, scenski performans, uz plesačice koje obogaćuju program.

Oboje su se smenjivali za mikrofonom na vokalima i bili oduševljeni reakcijama publike.

Publika je na kaju vikala horski da želi još, sve vreme je skandirala njihova imena, i očigledno su očekivali da će biti bisa, ali “Sofi Taker” se nisu ponovo vraćali na scenu, već je Glavna bina dalje bila domaćin di-džej izvodjačima kao što su maskirani Claptone, popularni Alesso, i predvodnik tehno haus zvuka - Hot Since 82.