23. maj 2024 14:04

Dodik: Skrećemo pažnju na istorijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Skrećemo pažnju na istorijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu

Foto: TANJUG/FOTO SRNA / MILORAD GUTALJ

BRATUNAC - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je delegacija Vlade Srpske došla u Bratunac i Srebrenici da bi skrenuli pažnju na istorijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu.

"Na činjenicu koju moćni u svetu i naše komšije potpuno zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je počinilo muslimanska struktura na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za te zločine niko nije odgovarao", naveo je Dodik nakon polaganja venaca na centralnom spomen-krstu na bratunačkom groblju.

Dodik je istakao i da su danas u Srebrenici jer je u Generalnoj skupštini UN inicirano donošenje rezolucije u kojoj se pokušava Srbima nametnuti kolektivna krivica.

"Na jedan skriven način, koji je veoma lukavo smišljen, kako bi se kroz istoriju obeležavao dan navodnog genocida u Srebrenici, a to ne podrazumeva, naravno, činjenicu stradanja Srba na ovim prostorima", naveo je Dodik.

Naglasio je da je priča o Srebrenici od početka lažno konstruisana.

"Priča da je ubijeno 8.300 pripadnika bošnjačkog naroda je potpuna laž. Sve ove godine nisu uspeli da dokažu da postoji taj broj. Moram reći da nam je žao za svaku žrtvu i bošnjačku, a srpsku pogotovo. Boli nas nepravda i nemoguće je da su ozbiljni ljudi sveta prihvatili ovakvu lakrdiju", rekao je Dodik.

U narednih 30 dana FBiH će biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju

Predsednik Republike Srpske rekao je da će u narednih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može da živi u BiH.

"Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik u Bratuncu.

On je rekao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH, da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.

Dodik je podsetio da Predsedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.