17. mart 2023 09:41

Raspisan Javni poziv za udruženja sa teritorija nedovoljno razvijenih područja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raspisan Javni poziv za udruženja sa teritorija nedovoljno razvijenih područja

Foto: Shutterstock.com/Milos 86, ilustracija

BEOGRAD - Kabinet ministra zaduženog za unapređenje nedovoljno razvijenih opština Novice Tončeva raspisao je Javni poziv za Program finansiranja projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja sa teritorija izrazito nedovoljno razvijenih opština, a rok je 20 dana od dana objavljivanja.

Ministar Tončev istakao je da je uz pomoć Vlade Srbije opredeljeno 15 miliona dinara i izrazio nadu da će, kao i prethodnih godina, odziv biti veliki, navodi se u saopštenju.

"Raspisivanjem novog Javnog poziva za udruženja sa teritorija nedovoljno razvijenih područja nastavljamo uspešno da poboljšavamo situaciju u manje razvijenim delovima naše zemlje", rekao je Tončev.

On je rekao da je cilj da se pomogne u razvoju svakog segmenta na adekvatan i održivi način.

"Svakodnevno sam na terenu i pratim dešavanja u svim jedinicama lokalnih samouprava jer mi je važno da imam realnu sliku, da vidim pravi pomak, razgovaram sa građanima jer to je jedno od najrelevantnijih merila uspeha – zadovoljstvo građana, koje je neosporno", dodao je ministar.

On je pozivao sva udruženja da se jave u što većem broju, pošalju svoje projekte i nastave sa dobrim radom u svojim okruženjima.

Kako je saopšteno, udruženja mogu da se prijave za projekte u sledećim oblastima: zapošljavanje – mladih i teže zapošljivih kategorija stanovništva u privatnom sektoru i mera osnaživanja za samozapošljavanje; kultura – projekti podrške organizovanja aktivnosti udruženja i uključivanja u kulturnu sferu društva; bezbednost - projekti unapređenja bezbedonosne kulture, rada na prevenciji i zaštiti od nasilja i merama povećanja bezbednosti u saobraćaju; aktivizam,.

Takođe, i u oblastima - volonterizam i mobilnost - aktivnom učestvovanju u radu lokalne zajednice; zdravlje - projekti unapređenja kapaciteta lokalne zajednice za smanjenje rizika i rizičnih ponašanja od upotrebe droge, alkohola i drugih štetnih supstanci i osnaživanje svesti o zdravom načinu života; životna sredina - za održivi razvoj zaštite životne sredine; rodna ravnopravnost - unapređenje rodne ravnopravnosti; socijalna pitanja - projekti pomoći udruženjima koja rade sa socijalno ugroženim osobama, osobama sa invaliditetom, marginalnim grupama i ostalim.