26. maj 2023 15:53

Ukinuta presuda optuženom da je oštetio Građevinski fakultet za 16 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukinuta presuda optuženom da je oštetio Građevinski fakultet za 16 miliona dinara

Foto: Shutterstock.com/ARMMY PICCA, ilustracija

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Tibor Suhanski osuđen na kaznu zatvora od tri godine, zbog sumnje da je kao zaposleni u Službi za studentska pitanja na beogradskom Građevinskom fakultetu, oštetio taj fakultet za više od 16 miliona dinara.

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbi, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Ukinutom presudom Suhanski je bio obavezan da oštećenom D.S. na ime imovinsko-pravnog zahteva isplati 17.300 dinara, a bilo je naloženo i da mu se oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim delom od 2.230.322 dinara.

Bila mu je izrečena i mera bezbednosti zabrane obavljanja poziva, delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovanje i čuvanje imovinom u državnim, javnim i obrazovnim ustanovama u trajanju od tri godine.

Suhanskom će biti ponovljeno suđenje zbog sumnje da je od 13. januara 2013. godine do 4. decembra 2017. godine kao odgovorno lice - referent za studentski standard u Službi za studentska pitanja Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja i prekoračenja granica svojih ovlašćenja, pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.247.622,50 dinara.

Optužen je da je nagovorio studente da mu predaju 50 odsto od stvarne visine školarine za jednu godinu koja je 100.000 dinara, a onda je u elektronskoj bazi, kako se sumnja, prikazao da je student izmirio u celosti školarinu ili naknadu za overu potpisa i ostvario pravo na dalje pohađanje studija.

Takođe je optužen da je uzimao novac od posrednika, pravosnažnoc osuđenih M.S, A.M, D.J. i N.M. koji su mu pomagali u izvršenju dela, tako što su uzimali od studenata novac a deo zadržavali za sebe.

Sumnja se da je u bazu podataka Službe za studentska pitanja uneo neistinite podatke za ukupno 175 studenata da su navodno uplatili Fakultetu ukupno 16.790.366,00 dinara, od čega je samo sa svog računara izvršio 649 lažnih unosa transakcija, da je Fakultetu navodno uplaćeno 13.638.259,00 dinara, čime je omogućio studentima da ostvaruju pravo na školovanje iako nisu izmirili svoje obaveze prema Fakultetu.