1. novembar 2023 10:32

Aleksandar Radenković: Preporuka vozačima da zamene letnje pneumatike zimskim što pre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Radenković: Preporuka vozačima da zamene letnje pneumatike zimskim što pre

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije poručio je danas da je preporuka da svi vozači zamene letnje pneumatike zimskim, i da tu obavezu ispune što pre, pošto letnje gume gube svoju karakteristiku na temperaturama ispod sedam stepeni, loše prijanjaju za asfalt i postaju tvrđe, što utiče na dužinu zaustavnog puta.

"Naše zakonodavstvo propisuje da vozila moraju imati obaveznu zimsku opremu od 1. novembra do 1. aprila, međutim postoji uslov 'ukoliko se na putu nalazi sneg, led ili poledica'. Danas, kada imamo vremenske uslove do 20 stepeni Celzijusa, vozači koji nisu zamenili svoje letnje pneumatike zimskim formalno ne bi bili u prekršaju", rekao je Radenković za Tanjug.

Ali time, kako je rekao, rizikuju da izazovi saobraćajnu nesreću i ugroze sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Naglasio je da nije ispravno da zimski pneumatici budu samo na pogonskim točkovima.

"Kada je na kolovozu sneg, led ili poledica vozila moraju biti opremljena zimskim pneumaticima na sva četiri točka sa dubinom šare od najmanje četiri milimetara. Na putu van naselja vozila moraju biti opremljena lancima, dok teretna vozila i autobusi moraju pored opreme imati i lopatu, osim vozila u javnom gradskom prevozu", naveo je Radenković.

On ističe da je najveći broj vozača svestan rizika, kao i oni koji čekaju poslednji trenutak da zamene pneumatike.

Naglasio je da se propisane kazne za ovaj prekršaj kreću od 5.000 dinara, ili od 10.000 do 20.000 dinara za vozače, ili do 800.000 za pravna lica.

"Vozilo koje nema odgovarajuću opremu smatra se tehnički neispravnim. Iskusnom saobraćajnom policajcu nije potrebno puno vremena da primeti da li vozilo ima odgovarajuću zimsku opremu ili ne", naglasio je on.