5. novembar 2023 10:55

Romski jezik predstavlja most ka ujedinjenoj budućnosti u podeljenom svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Romski jezik predstavlja most ka ujedinjenoj budućnosti u podeljenom svetu

Foto: Shutterstock.com/Black Salmon, ilustracija

BEOGRAD - U današnjem složenom svetu politike, romski jezik predstavlja snažan most koji spaja bogatu kulturu Roma, slavi njihov identitet i vodi ih prema ujedinjenoj i uzbudljivoj budućnosti u svetu koji često deluje podeljeno, saopšteno je iz Fondacije Romi za demokratiju povodom 5. novembra - Svetskog dana romskog jezika.

''Svake godine, 5. novembra slavimo Svetski dan romskog jezika, podsećajući se koliko je naš jezik lep i važan za očuvanje našeg romskog kulturnog i političkog identiteta. Naš jezik nije samo niz reči; on je duboko ukorenjen u našem identitetu, povezujući nas sa romskim nasleđem. U politici, romski jezik nam pomaže da izrazimo svoje iskustvo, pamćenje naše istorije i deljenje naših političkih ideja'', navodi se u saopštenju Fondacije čiji je osnivač Mensur Haliti.

Čuvanje romskog jezika nije samo pitanje kulture, to je, kako navode, snažna politička izjava.

Čuvanje jezika u osnovi je očuvanja identiteta svake nacionalne zajednice

Povodom 5. novembra, Svetskog dana romskog jezika, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je da je čuvanje jezika u osnovi očuvanja identiteta svake nacionalne zajednice.

"Republika Srbija kroz normativne akte, kao što je Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2022-2030. godine i prateći Akcioni plan, nastoji da poboljša položaj i integriše u društvo ovu i dalje često marginalizovanu društvenu grupu. Romska nacionalna zajednica u Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, broji 131. 936 pripadnika, koji žive širom zemlje. Romi u Srbiji imaju pravo na svoj jezik i pismo, a deca romske nacionalnosti mogu da ga uče u školi kao izborni predmet", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ukazalo, da o pravima, jeziku, kulturi i tradiciji, kao i očuvanju identiteta romskog stanovništva, brine njihovo samoupravno telo Nacionalni savet romske nacionalne manjine u Repiblici Srbiji i kulturni centri čiji je osnivač Nacionalni savet.

"Pored Nacionalnog saveta, kulturu i tradiciju romske zajednice, uz korišćenje specifične umetnosti koje romska zajednica uvažava, razvija i ERIAK (Evropski romski centar za umetnost i kulturu).

Svetski dan romskog jezika ustanovljen je odlukom UNESKO-a 2015. godine, a kao takav postoji i u Akcionim planom za socijalno uljučivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji, i od tada se obeležava kao podsećanje na bogatu kulturu ovog naroda rasutog širom sveta", navedeno je u saopštenju.

Svetski dan romskog jezika počeo je da se obeležava na predlog udruženja „Kali Sara” iz Zagreba.

Tog dana se dodeljuju nagrade „Ferenc Stojka” i „Šaip Jusuf” za naučnoistraživačka dostignuća u oblasti romskog jezika.

"Romski jezik spada u indoarijsku grupu indoevropskih jezika. Romski narod u svetu govori jezičnim dijasistemom koji čini 60-ak dijalekata, često potpuno različitih. Najčešće, romske zajednice govore pomešanim jezikom koji je nastao na osnovu okolnih govora sa vokabularom zadržanim iz romskog jezika. U Srbiji najčešći dijalekti su gurbetski, arlijski i tamarski. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Vlada Republike Srbije nastaviće posvećeno da rade na podršci romskoj nacionalnoj zajednici u cilju veće integracije i boljih uslova za život, rast i razvoj svih njenih pripadnika", navedeno je u saopštenju.