2. decembar 2023 17:26

Danijela Božanić: Svet je na lošem putu zbog emisije gasova, zagrevanje sve veće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danijela Božanić: Svet je na lošem putu zbog emisije gasova, zagrevanje sve veće

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Meteorološkinja Danijela Božanić izjavila je danas da svet nije na dobrom putu što se tiče klimatskih promena, jer iako su se zemlje obavezale da će ograničiti globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, na putu smo da globalno zagrevanje dostigne tri stepena Celzijusa.

Komentarišući Svetski samit o klimi u Dubajiu COP28, Božanić, koja je i sama učestvovala na više takvih samita, rekla je Tanjugu da se na COP28 ne može očekivati dogovor o smanjenju emisije štetnih gasova, ali može dogovor o prestanku upotrebe fosilnih goriva.

"I dalje imate više od 31 zemlje koje planiraju izgradnju rudnika, što može dovesti do povećanja koncentracije tih gasova u atmosferi za 35%, pa se negde očekuje da se ide u tom pravcu, prestanka upotrebe fosilnih goriva. Moram priznati da činjenica gde se održava konferencija i ko njome predsedava ne daje mnogo nade", poručila je metereološkinja.

Kako je istakla, domaćini Ujedinjeni Arapski Emirati su jedan od 10 najvećih proizvođača nafte na svetu, a predsedavajući samita Sultan Al-Džaber je i predsednik jedne naftne kompanije, pa se postavlja pitanje koliko je njima u interesu da se prestane sa upotrebom fosilnih goriva.

"Međunarodne vesti kažu da već godinu dana, pošto su preuzeli predsedavanje od dosadašnjeg organizatora i predsedavajućeg, postoji pokušaj ili namera domaćina da priča van zvaničnih tokova kako da se povećati upotrebu fosilnih goriva. Ono što je vidljiva namera predsedavajućeg jeste da govore o takozvanom hvatanju i skladištenju ugljenika, što nije odustajanje od fosilnih goriva, već tehnologija koja dozvoljava korišćenje fosilnih goriva, ali eliminiše emisije“, kaže Božanić.

Takođe, istakla je da su očekivanja od samita COP28 mnogo manja pošto na njega neće doći predsednici SAD i Kine.

"Ali opet, kada pogledate investicije, u te dve zemlje, u pogledu obnovljivih izvora energije, u pogledu čistih tehnologija, vidite da su te dve zemlje na veoma dobrom putu, na putu promena, do transformacije", ocenjuje metereološkinja.

Na pitanje koliko smo daleko odmakli u odnosu na Pariski sporazum iz 2015. godine, kada su se zemlje obavezale da ograniče globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, metereološkinja ističe da je dobro što će se na svakih pet godina raditi revizija šta su uradile od obećanog, a šta su potrebe i ciljevi.

"Već smo imali globalno zagrevanje od 1,5 stepeni Celzijusovih, tako da, prema tome kako je to izgledalo u atmosferi i šta nauka kaže, možemo očekivati da će svaka sledeća godina biti najtoplija", poručila je Božanić.

Što se tiče procesa donošenje odluka na klimatskim samitima, ona je istakla da se odluke donose sporo, ali da je to tako što se donose konsenzusom, gde treba da se usaglase 190 zemalja sveta.

Kako je rekla, imate ekonomiju, ekologiju, klimu, a sve to treba negde da se pomiri i onda imate preko 190 zemalja koje treba pomiriti.

"Ima mnogo politike. Ima mnogo pregovoranja van tih zvaničnih sastanaka i tokova, gde imate, da tako kažem, nepristojne ponude onih koji su industrijski razvijeni prema zemljama u razvoju. One jednostavno vode do neke tačke dogovora, koji se donese konsenzusom. Dakle, u principu to su na kraju odluke koje pokažu sve ono što je u interesu svih, ili donekle, koliko je to moguće", rekla je Božanić.