11. februar 2024 09:25

Katarina Stekić: Po procentu žena u nauci i na institutima Srbija prednjači u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Katarina Stekić: Po procentu žena u nauci i na institutima Srbija prednjači u Evropi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U Srbiji oko 53 odsto angažovanih u nauci čine žene, a one čine i većinu na institutima, gde ih ima čak 60 odsto, izjavila je savetnica za poslove međunarodne saradnje Centra za promociju nauke Katarina Stekić i ocenila da naša zemlja po tome prednjači u Evropi.

"Za ovako dobre podatke možemo da zahvalimo upravo programima koji se godinama organizuju u svrhu promocije nauke, posebno kod žena, devojaka i devojčica", rekla je Stekić za Tanjug.

Navela je da se jedan od tih programa odnosi na osnivanje podkasta sa ženama koji su još dostupni na jutjubu, zatim program u kome su predstavnici Centra za nauku dolazili u škole i sa učenicama organizovali radionice, sve kako bi ih inspirisali da se i one bave naukom, a trenutno je aktuelan program koji se fokusira na žene u energetici.

Govoreći o tome šta bi moglo da se popravi u ovoj oblasti, savetnica Centra za promociju nauke rekla je da rezultati u tehnološkom sektoru nisu tako dobri kao recimo u društvenim ili biološkim naukama, gde su žene zastupljene na liderskim pozicijama.

"U tehnološkim naukama i sektoru inovacija situacija je nepovoljnija, pa je u oblasti inovacija žena samo 13 odsto. To bi valjalo da se popravi, kao i stanje u povezivanju nauke sa privredom kroz startap sisteme, dakle kroz podršku ženama da započnu svoje biznise i da nauče da ideje i rezultate prenesu u privredu. Na tome se još može raditi", istakla je Stekić.

Kada je reč o aktuelnim konkursima iz ove oblasti navela je konkurs Loreal-Unesko "Za žene u nauci", zatim javni poziv Ministarstva za nauku na koji žene mogu da se prijave za dobijanje sredstava za odlaske na konferencije, za objavljivanje članaka i slično.

Prema njenim rečima, 20. februara se raspisuje javni poziv Centra za promociju nauke za programe promocije i popularizacije nauke koji će biti još jedna prilika za naučnice u Srbiji.

Centar za promociju nauke je javna institucija, koju je 2010. godine osnovalo Ministarstvo nauke Srbije sa zadatkom da promoviše nauku i tehnologiju.