18. mart 2024 15:23

U kasarni "General Jovan Mišković" svečano obeležen Dan Vojne akademije

Izvor: TANJUG

podeli vest

U kasarni "General Jovan Mišković" svečano obeležen Dan Vojne akademije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Svečanost povodom proslave Dana Vojne akademije, 18. marta održana je danas u kasarni "General Jovan Mišković" u Beogradu.

Tim povodom čestitke su uputili potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović čestitao je Dan Vojne akademije kadetima i poručio da je tokom 174 godine postojanja akademija negovala sećanje na svoje velikane, ali iznova stvarala nove generacije oficira, časne ljude, vojskovođe koji su svojim znanjem, svojom moralnom snagom i vojničkom čvrstinom bili oslonac svom narodu i svojoj državi.

"Posmatrajući sada ovu mladost, ovaj stroj Vojne akademije, sigurne poglede naših kadeta i učenika, budućnost naše vojske i naše države, siguran sam da naši preci ne žale što su gazili dugim i trnovitim putem slobode osvetljenim najuzvišenijim vrednostima, jer oni i danas žive u Vojnoj akademiji", istakao je državni sekretar, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je istakao da se Vojna akademija neprekidno razvijala i prilagođavala aktuelnim i budućim potrebama.

"Ona je institucija od strategijskog značaja, jer opstanak i razvoj države Srbije zavisiće od nivoa znanja budućih oficira i njihovih sposobnosti da jednoga dana budu tvorci takvih strategija i doktrina koje će nam obezbediti pobedu. Pobedu u miru kojeg priželjkujemo i cenimo i volimo više od svega, ali i pobedu u mogućem ratu, obično nametnutom i nepravednom kada je naša slobodna i slobodarska Srbija u pitanju", naglasio je Starović.

On je naveo da je nastavljeno sa značajnim ulaganjima u unapređenje infrastrukture neophodne za život i rad kadeta i pripadnika Vojne akademije, napominjući da će Ministarstvo odbrane podržati i planirano organizaciono uređenje Vojne akademije prema vidovsko-rodovskom principu, radi boljeg vojničkog funkcionisanja.

"Pomoći ćemo da se prepoznaju i izuzetnost nastavničkog poziva i komandirskog rada na Vojnoj akademiji, kao i značaj naučno-istraživačke i izdavačke delatnosti u funkciji odbrane. Obezbedićemo sve što je potrebno za stvaranje budućih oficira, bez kojih nema ni odvraćanja, ni odbrane, ni pobede, ni vojske, ni države. Samo jaka vojska je garant našeg opstanka i razvoja na balkanskoj vetrometini", istakao je Starović.

On je podvukao da biti pripadnik Vojne akademije predstavlja čast i da je čast najveća imovina.

"Zato koristim ovu priliku da još jednom sa ovog istorijski važnog mesta pozovem sve mladiće i devojke koje neguju ljubav prema uniformi i svojoj vojsci, kojima je Srbija u srcu, da konkurišu za upis u Vojnu akademiju i srednje vojne škole i postanu deo ovog ponosnog stroja. Živela Vojska Srbije, živela Srbija", poručio je državni sekretar.

Načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević rekao je da institucije sa slavnom tradicijom, čije se istorijsko trajanje proteže kroz vekove, imaju akumulirano i dragoceno iskustvo proslavljanja svojih praznika.

"Ove godine Dan Vojne akademije obeležavamo u susret velikog jubileja koji nas očekuje za tačno godinu dana, kada ćemo obeležiti 175 godina njenog postojanja i rada... Zahvaljujući požrtvovanju, predanosti i posvećenosti većine vas koji ste danas ovde, Vojna akademija je po mnogo čemu bolja, kvalitetnija i efikasnija nego što je to bila na današnji dan prošlog marta", ocenio je Blagojević.

Prema njegovim rečima, Vojna akademija je u prethodnom periodu ostvarila zapažene rezultate.

"U proteklih godinu dana uspeli smo da unapredimo uslove rada i školovanja značajnim infrastrukturnim ulaganjima u objekte Vojne akademije, kao i ulaganjem u novu i savremenu vojnu opremu, na čemu smo izuzetno zahvalni Ministarstvu odbrane. Vojna akademija je u prethodnih godinu dana osnažila svoje suštinske veze sa našom vojskom, ne samo tako što smo uspeli da našoj vojsci odškolujemo veći broj najmlađih oficira, već i time što smo Vojnu akademiju više integrisali u Vojsku Srbije", istakao je načelnik Vojne akademije.

Tokom današnje vojne svečanosti uručene su nagrade i stimulativne mere istaknutim pojedincima za izuzetna zalaganja.

Nakon vojničke svečanosti, državni sekretar Starović prisustvovao je prikazu primenjenog vojnog vežbanja u Sportskom centru Vojne akademije.

Povodom obeležavanja današnjeg praznika potomak generala Jovana Miškovića Mihailo Ruvidić poklonio je Vojnoj akademiji florete koje su pitomci 11. klase Vojne akademije koristili prilikom obuke u mačevanju.

Dan Vojne akademije obeležava se u znak sećanja na 18. mart 1850. godine kada je knez Aleksandar Karađorđević odobrio ustrojavanje Artiljerijske škole, koja je osposobljavala oficirski kadar svih rodova tadašnje srpske vojske, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.