18. mart 2024 16:44

Vojna akademija u Beogradu 174 godine spaja tradiciju i potrebe modernog vremena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojna akademija u Beogradu 174 godine spaja tradiciju i potrebe modernog vremena

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Dan Vojne akademije obeležava se 18. marta, na dan kada je 1850. godine knez Aleksandar Karađorđević potpisao ukaz o osnivanju Artiljerijske škole, čije tradicije danas čuva Vojna akademija (VA) u Beogradu, poručeno je danas na obeležavanju 174 godine od osnivanja te ustanove.

Artiljerijska škola počela je sa radom 1. oktobra 1850. godine i pune 174 godine tu se školuju budući potporučnici, oficiri.

Načelnik katedre društvenih nauka Vojne akademije pukovnik Slobodan Đukić kaže za Tanjug da je pre Vojne akademije postojala Vojska, a da je 1825. godine knez Miloš Obrenović osnovao stajaću vojsku.

"Prvi oficiri bili austrijski oficiri koji su došli sa austrijske vojne granice, a bili su većinom Srbi", rekao je on.

Dodaje da je 1837. godine osnovana Vojna akdemija koja je radila samo godinu dana i tek kada se usavršilo vojno naoružanje, pojavila se potreba da i u Srbiji, zbog tehničkog napretka naoružanja, moraju da se školuju oficiri.

"Vojna akademija za 174 godine prošla je kroz brojne epohe, a 1884. godine kralj Milan Obrenović uveo je, pored niže škole Vojne akademije i Višu školu za usavršavanje oficira, time je vojno obrazovanje u Srbiji bilo zaokruženo, jer su se oficiri školovali van Srbije", podsetio je Đukić.

Prema njegovim rečima za vreme Josipa Broza Tita, 60-ih godina prošlog veka, Vojna akademija je dobila status visokoškosle ustanove, čime je izjednačena sa školovanjem na fakultetima.

Takođe, 2007. godine, Vojna akademija je akreditovana, a od 1850. jedino nije radila za vreme I i II svetskog rata, kao i tokom NATO agresije.

Na pitanje kako Vojna akdemija prilazi mladima u savremenom vremenu, pukovnik Đukić ukazuje na to da iako se generacije menjaju i dolaze nove postoji transfer znanja koji je neprekidan.

"Moja generacija mlađim oficirima i kadetima prenosi znanje i iskustvo, jer imamo sećanje na bivšu Jugoslaviju. Mi prenosimo ono što je dobro iz tog perioda, a opet se prilagođavamo savremenom vremenu, onome što je doneo internet, mobilni telefoni i uz obostrana popuštanja siguran sam da uspevamo da napravimo odlične oficire u Srbiji", poručio je pukovnik.

Ističe da se interesovanje mladih studenata svake godine menja, kada je reč o izboru smera na akademiji, te da su jedno vreme piloti bili najinteresantniji, a u poslednje vreme tehnička služba.

"Takođe, popularnost je i na drugim smerovima, ali nama je osnovno školovanje rodova, odnosno pešadija, artiljerija, oklopne jedinice, inženjerija..to je jezgro Vojne akademije i mi podstičemo kadete da se odluče upravo za ove borbene rodove", poručio je on.

Povodom važne godišnjice, na Vojnoj akademiji danas je upriličena vojna svečanost, a pojedini studenti imali su, kako kažu, čast da obuku najsavremeniju opremu.

"Ovo je savremeni komplet zaštitino balističke opreme T19. Ta oprema je, pored balističke zaštite, namenjena i da olakša samo nošenje i borbenu upotrebu naoružanja u slučaju borbe. Na akademiji se trude da obezbede što bolje uslove za život i rad i pored raznih savremenih sredstava koja se koriste u nastavi, imamo i ova koja se koriste u vojničkom delu obrazovanja, na terenu", rekao je za Tanjug kadet Andrija Bakračević, student IV godine na smeru telekomunikacije.

Dodaje da je od malih nogu sanjao o uniformi.

"Za mene lično ovo je velika čast, ja sam iz vojničke porodice, i još kao mali sam voleo uniformu, usađena mi je ljubav prema otadžbini. Druženje ovde je posebno, upoznao sam prijatelje za ceo život, možda ih jednog dana zovem i kumovima", kazao je student Bakračević.

Veliku čast što je deo obeležavanja 174 godine rada Vojne akademije oseća i kadet Tijana Stojadinović, student IV godine na smeru informacioni sistemi.

"Značajna godišnjica, jer pokazujemo koliko dugu tradiciju i istoriju ima Vojna akademija. Mi se trudimo da dostignemo uspehe bivših oficira. Ja sam prvo bila učenik Vojne gimnazije, pa je logično bilo da posle toga dođem na VA, put je bio pun izazova, ali taj put nosi i mnoge lepe trenutke i uspomene koje ćemo pamtiti celog života. Cilj mi je da ostanem u vojsci i budem uspešna u svojoj karijeri", rekla je za Tanjug Stojadinović.

Poručuje da uniforma ne poznaje pol, kao i da su na akademiji svi isti i jednaki.

Dan Vojne akademije bivšim, sadašnjim i budućim oficirima čestitao je načelnik Vojne akademije, pukovnik Srđan Blagojević.

"Svi vi koji ovde danas ponosno stojite, u ovom našem stroju, dobili ste priliku da postanete deo ponosne istorije Vojne akademije duge gotovo 175 godina", poručio je pukovnik Blagojević.

U ime Ministarstva odbrane, na svečanosti se obratio i državni sekretar Nemanja Starović koji je istakao da će resorno ministarstvo nastaviti podržava razvoj Vojne akademije, jer, prema njegovim rečima, opstanak i razvoj Republike Srbije zavisiće od nivoa znanja budućih oficira da svom narodu obezbede pobedu u miru, koji svi priželjkujemo i cenimo.

"Tokom pune 174 godine svoga postojanja, VA je negovala sećanje na svoje velikane, ali i iznova stvarala nove generacije oficira, časne ljude, vojskovođe koji su svojim znanjem, moralnom snagom i vojničkom čvrstinom bili oslonac svome narodu i svojoj državi", zaključio je Starović.

Inače, konkurs za upis na Vojnu akademiju i dalje traje - do 31. marta, svi zainteresovani kandidati mogu podneti prijave, a sve informacije o potrebnim dokumentima, uslovima i rokovima mogu videti na sajtu Vojne akademije i Ministarstva odbrane.