7. februar 2023 09:19

Miodrag Linta: Uništavanje spomenika na groblju kod Ključa - zatiranje tragova Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miodrag Linta: Uništavanje spomenika na groblju kod Ključa - zatiranje tragova Srba

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Uništavanje šest spomenika na pravoslavnom groblju u selu Plamenice kod Ključa je novo zatiranje tragova postojanja Srba, ocenio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je istakao da je reč o kontituitetu zatiranja tragova postojanja Srba u Federaciji BiH.

U saopštenju je navedeno da je groblje je bilo potpuno porušeno u ratu i da je njegova obnova počela 2021. godine, a da je već krajem te godine oskrnavljeno.

Linta ističe da u selu Plamenice danas više nema Srba, a da su njihove kuće i drugi objekti uništeni pred kraj rata, pa na teritoriji opštine Ključ živi svega oko 60 Srba povratnika.

Prema oceni Linte, novi vandalski čin će dodatno uplašiti malobrojne srpske povratnike.

Dodaje se da brojne činjenice pokazuju da se pravoslavna groblja na području Federacije BiH skrnave i oštećuju od završteka rata.

Linta je pozvao Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH da najoštrije osudi taj šovinistički čin i da traži da nadležni organi u što kraćem vremenskom roku pronađu i adekvatno kazne organizatore i počinioce.

Takođe je zatražio da to Ministarstvo zahteva da opština Ključ obezbedi potrebna sredstva za obnovu porušenih nadgorbnih spomenika.