6. decembar 2022 09:30

U Tirani će biti reči o energetici, ali i o primeni Briselskog sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Tirani će biti reči o energetici, ali i o primeni Briselskog sporazuma

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

BEOGRAD - Pravnik Milan Antonijević ocenio je danas da će fokus Samita u Tirani biti na energetskoj i ekonomskoj stabilnosti, ali da će biti reči i o sukobima u Ukrajini, kao i primeni Briseslkog sporazuma.

Antonijević je kazao Tanjugu da je jasno, kada se pogleda deklaracija koja će biti usvojena u Tirani, da su to i poruke Evropske unije sa kojima dolazi na Samit, koje će biti upućene zemljama Zapadnog Balkana o velikoj pomoći i podršci.

 

"Biće reči o projektima na kojima će se raditi i iz oblasti energetike i iz oblasti direktne podrške stanovništvu regiona koje tokom zime može imati probleme koji su ekonomski", rekao je Antonijević

Naveo je da postoji program direktne podrške domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima.

"Sigurno će biti reči i o Ukrajini, ali ne verujem da će to negde preovladati. Zajednička spoljna i bezbednosna politika je pomenuta, ali to nije glavna tema na Samitu", rekao je Antonijević.

Istakao je da će se razgovarati i o temama koje se tiču Briselskog sporazuma.

"U deklaraciji se spominje puna primena Briselskog sporazuma, tako da će to verovatno biti tema sa kojom će se ići prema onima koji budu došli sa Kosova", rekao je Antonijević.

Ocenio je da svaki susret EU sa Prištinom jeste povod da se na njemu govori o punom sprovođenju Brisleskog sporazuma.

"I ovde imate 27 zamalja koje će stati iza toga da Priština mora da sprovodi Briselski sporazum. Mislim da je to dobro da u takvom formatu dobiju poruke da imaju obaveze, da su ih preuzeli i da moraju da ih ispune i na taj način zaštite srpsku zajednicu koja je prava stekla kroz sam Briselski sporazum, kroz neke ranje dokumete i da se to mora poštovati", naveo je Antonjević.

Istakao je da vladavina prava mora da postoji u celom regionu. Antonijević je naveo da su i sankcije Rusiji pomenute kao tema.

"Ali to nije neka oštra retorika koja bi mogla da dovede do paralize bilo kojih drugih dogovora u Tirani, već se ponovo podseća na neophodnost usklađivanja spoljne i bezbednosne politike, ne stavljaju se posledice. Mislim da je to još jedan signal koji Srbija mora da čita, da je to nešto iza čega Evropa stoji i od čega neće odustati", zaključio je Antonijević.