31. maj 2023 21:07

Vučić: Pozivam međunarodnu zajednicu da bude odlučna prema onima koji eskaliraju situaciju na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Pozivam međunarodnu zajednicu da bude odlučna prema onima koji eskaliraju situaciju na KiM

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

VAŠINGTON - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je večeras pozvao međunarodnu zajednicu da odlučno deluje protiv onih koji eskaliraju situaciju na KiM i ugrožavaju stabilnost svih nas.

On je, govoreći za Si-En-En, pozvao i Srbe koji protestuju na severu KIM da to rade mirno i smireno kako bi se očuvala stabilnost svih nas.

https://www.facebook.com/watch/?v=1000293540992428

"Potrebno nam je da pričamo sa Albancima da se dogovaramo oko sporazuma koji mogu da se sprovedu. Znam da su učesnici protesta posvećeni i odlučni da se bore na miran način za svoja osnovna prava. Oni samo žele svoje pravo da sačuvaju svoje ime i prezime, da žive tamo gde su čitav život živeli. Moj mali savet njima je da to rade mirno i smireno", rekao je Vučić.

Priznajemo samo Rezoluciju UN, a ne nezavisnost KiM, to njie ni pitanje

Predsednik Vučić izjavio je večeras za Si -En-En (CNN), koji je deo programa posvetio dešavanjima na severu Kosova i Metohije, da Srbija priznaje poglavlja i rezolucije UN, a ne nezavisnost tzv. Kosova. Vučić je to rekao na konstataciju voditeljke američke televizije da je činjenica da Srbija ne priznaje KiM kao nezavisnu i suverenu zemlju, i pitanje šta bi trebalo da se desi da bi Srbija to uradila.

"To nije više ni pitanje, ako primetite ono o čemu govorimo kroz nemačko-francuski plan, ono o čemu se govorilo u Ohridu je proces normalizacije, što je uslov za budući progres Srbije ka EU", rekao je Vučić.

Na ponovljeno pitanje da li priznaje nezavisnost Kosova, predsednik Srbije je rekao da mi priznajemo samo poglavlja i Rezoluciju UN to je ono što radimo ali smo uvek srpemi na razgovor o kompromisnim rešenjima, "uvek smo bili spremni na to i uvek ćemo biti". 

Priština nije ispunila obavezu o stvaranju ZSO, izbori nelegitimni

Vučić je izjavio da postoje dve važne stvari kada je reč o poslednjim sukobima na severu KiM, a to je da Priština još nije ispunila svoju obavezu o stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i da su izbori od 23. aprila nelegitimni. On je u razgovoru za Si-En-En rekao da je Priština još od prvog dogovora iz 2013. imala samo jednu obavezu, stvaranje ZSO, ali da to još nije učinila.

''Druga stvar su izbori, to je niska legitimnost, to su sramotni izbori. Pitam vas, da li ste čuli za izbore koji su legalni i legitimni, ako je izlaznosz bila svega 3,4 odsto. On (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti) kaže da su 97 odsto ljudi fašistički militanti, ultranacionalisti, ucenjeni i tome slično...A Srbi samo traže bezbednost i sigurnost za sebe i svoje porodice, a otkako je Kurti došao na vlast, videli smo 353 etnički motivisanih napada, što je najveći broj napada na Srbe od 2008, od kako je proglašena jednostrana nezavisnost'', rekao je Vučić.

On je rekao da je samo od početka godine bilo pet pucnjava na srpske civile, a šest ako se računaju i poslednji događaji, kao i da je pucano na dvoje dece.