31. maj 2023 22:37

Visoki komesar UN za ljudska prava: Presude Simatoviću i Stanišiću doprinele utvrđivanju istine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Visoki komesar UN za ljudska prava: Presude Simatoviću i Stanišiću doprinele utvrđivanju istine

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

NJUJORK - Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk izjavio je danas povodom konačne presude bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Rezidualni mehanizam ''doprineli utvrđivanju istine, pravde i odgovornosti''.

''Presude poput ove nas podsećaju na strašnu prošlost u koju se nikada ne smemo vratiti. Pozivam vlasti, medije i ljude u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu da osnaže napore na utvrđivanju istine i garancija da se neće ponoviti. Revizionistički narativi, poricanje genocida, retorika podela i govor mržnje, sa bilo koje strane, neprihvatljivi su", ocenio je Turk povodom presude kojom su danas Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora, zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj i BiH.

On je u saopštenju dodao da brojni preživeli i njihove porodice ''još iščekuju istinu, pravdu i obeštećenje'' i istakao da domaći sudovi treba da obave još mnogo posla i pozvao na jaču regionalnu saradnju, prenosi Glas Amerike.

Naveo je da se brojne žrtve i dalje suočavaju sa zastrašivanjem, govorom mržnje i revizionističkom retorikom, uključujući odbijanje odluka tribunala, poricanja da su zločini počinjeni, opravdavanjem zločina i veličanjem ratnih zločinaca, kao i da su ta pitanja ozbiljna prepreka pravdi i sećanju na žrtve.

Turk je takođe ocenio da se rad oba tribunala i odluke zasnovane na činjenicama, utvrđene bez sumnje, ne mogu poricati.

''Svako delovanje koje pogoršava tenzije između i među zajednicama mora se osuditi odmah'', zaključio je on.