16. avgust 2023 09:45

Igor Simić: Svaka Kurtijeva odluka je najdirektniji napad na Srbe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Simić: Svaka Kurtijeva odluka je najdirektniji napad na Srbe

Foto: Tanjug video

KOSOVSKA MITROVICA - Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da je odluka gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice Erdena Atića da mali trgovci i privrednici sklone svoju robu sa javnih površina samo još jedna u nizu odluka koja je protivna interesima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"U trenutku kada se ugrožava mir, ova odluka je samo još jedna u nizu koja je direktno uperena protiv svih naših građana, a posebno protiv naših privrednika i uslužne delatnosti, a stotine srpskih porodica na ovim prostorima živi zahvaljujući uslužnim delatnostima", rekao je Simić za RTS.

Istakao je da ovakva odluka za cilj ima onemogućavanje normalnog rada srpskih prodavnica, trgovina, kafića, restorana, odnosno još jedan dodatan pritisak i eskalaciju na terenu, sa ciljem, kako kaže Simić, disciplinovanja Srba koji su ostali na prostoru severa KiM i koji žele da žive u miru.

"Mi smo od međunarodne zajednice zahtevali da iskoristi svoj autoritet jer ovo nije prva odluka koja je protivna interesima srpskog naroda koju je doneo nelegalni gradonačelnik", rekao je Simić i podsetio na odluku gradonačelnika da otvori most, nakon koje je reagovala međunarodna zajednica i ta odluka nije stupila na snagu.

Ukazao je da je zahtev Srpske liste u ime svih građana koji žive na prostoru Kosova i Metohije bio da se prestane sa jednostranim potezima i aktivnostima koje jedino za cilj imaju maltretiranje Srba i njihovo proterivanje sa ovih prostora i dodao je da još čekaju reakciju međunarodnih predstavnika.

Odgovarajući na pitanje da li su izbori jedino rešenje za trenutnu krizu u južnoj pokrajini, Simić kaže da samo onaj ko površno gleda situaciju na severu KiM smatra da su izbori čarobno rešenje koje će rešiti sve probleme.

"Mi smo i u trenutku kada smo imali srpske gradonačelnike i srpske policajce unutar kosovskog sistema bili pod snažnom kanonadom represije režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Novi izbori neće povući nelegalne specijalne jedinice koje deluju na severu KiM i maltretiraju naše građane, te novi izbori nisu magično rešenje", rekao je Simić.

Ukazao je i na problem u pravosuđu, gde Srbi ne mogu da ostvare elementarna prava kada je reč o njihovoj imovini, ali i zaštiti života i fizičkog integriteta jer, prema njegovim rečima, do sada nijedan napadač za Srbe nikada nije pronađen niti se poštovalo pravilo prema kojem u panelu koji sudi Srbima moraju biti bar dvojica sudija iz srpske zajednice i jedan iz albanske.

"Rešenje je poštovanje potpisanih sporazuma iz Brisela, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština", istakao je Simić.

Kada je reč o napuštanju prištinskih institucija u novembru prošle godine, Simić kaže da su Srbi institucije napustili jer ono što im je obećano 2013. i 2015. godine, a to je formiranje ZSO, nije ispunjeno i dodao da je međunarodna zajednica preko svega toga prelazila više od 10 godina.

"Napuštanje institucija je bila jedina moguća reakcija, a ne akcija srpskog naroda i to je bila potreba da se podigne glas, ali i podigne svest međunarodnih predstavnika o tome šta sve trpe Srbi na prostoru KiM", rekao je Simić.

Objasnio je da su 2013. godine, pre svega Srbi na severu KiM, ušli u kosovski sistem jer im je, kako kaže, obećano poštovanje osnovnih ljudskih prava, formiranje ZSO, uspostavljanje policijskih jedinica koje će održavati etnički sastav stanovništva na severu KiM, da će se u pravosuđu zaštititi pravo Srba na opstanak i ostanak na tim prostorima, kao i njihova imovinska prava.

Dodao je da se ništa od toga nije desilo i da su Srbi zbog toga godinama upozoravali da na taj način neće biti deo kosovskog sistema.

"Na jugu Kosova i Metohije srpski gradonačelnici su i dalje operativni i i dalje u punom mandatu, a ni tamo ne mogu da ostvare elementarna prava i zaštite svoje građane od represije režima Aljbina Kurtija", rekao je Simić.

Ukazao je da mir na KiM ugrožavaju jednostrani potezi Prištine poput onog kojim preti da će ukinuti MTS u južnoj pokrajini i istakao da bi prekid signala za lokalno stanovništvo značio užasne uslove u kojima Srbij treba da žive na prostoru KiM.

"Zamislite situaciju u 21. veku da vi nemate kanale na srpskom jeziku, da nemate pristup internetu, da ne možete normalno da komunicirate sa svojim rođacima u centralnoj Srbiji. To bi značilo potpuni medijski i informacioni mrak za Srbe na prostoru KiM", rekao je Simić.

Istakao je da je ovo pokazatelj da je režim Aljbina Kurtija posvećen degradaciji svega onoga što je uspostavljeno kao plod Briselskog sporazuma.

"Svaka odluka nije ni politička ni administrativna, već je najdirektnije napad na Srbe i uperena protiv našeg opstanka na ovim prostorima", rekao je Simić.

Kada je reč o poseti Kurtija Severnoj Makedoniji, Simić kaže da je ono što se moglo videti u Severnoj Makedoniji najdirektnija posledica sprovođenja plana Aljbina Kurtija o "Velikoj Albaniji", o čemu, prema rečima Simića, Kurti sanja dugi niz godina i o čemu je pisao u svim strateškim dokumentima svoje partije.

"Nas to nije iznenadilo, ali nas je iznenadilo ćutanje međunarodne zajednice, posebno onih institucija koje su odgovorne za očuvanje mira i bezbednosti svih građana", rekao je Simić.