30. avgust 2023 22:32

Vučić obilazi rekonstruisani put Raška - Novi Pazar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić obilazi rekonstruisani put Raška - Novi Pazar

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će sutra rekonstruisani put od Raške do Novog Pazara, u dužini od 18 kilometara.

Obilazak je planiran za 11 časova, najavljeno je iz Predsedništva.

Radove je izvelo preduzeće Novi Pazar put, a rekonstrukcija je počela u septembru 2022. godine.

Rekonstrukcija puta od Raške do Novog Pazara, koji je izgrađen pre više od 40 godina, završena je tri meseca pre ugovorenog roka.

Ugovorom je predviđeno da radovi budu završeni do 25. novembra.

Radovi su obuhvatili rekonstrukciju mostova, postavljanje nove rasvete, sistema za odvodnjavanje, izgradnju potpornih zidova i drugo.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske investicione banke.

Deonica obuhvata 10 mostova, ukupno 72 propusta, 15 potpornih zidova ukupne dužine od 1.335 metara i šest gabionskih zidova ukupne dužine 430 metara.

Širina saobraćajnog profila celokupne deonice nakon rahabilitacije je 7,2 metra. Na ovoj deonici urađeno je: 10 mostova ukupne dužine 248 metara, pešačke ograde na mostovima 640 metra, 70 propusta, od toga sanirano 66 postojećih, a izgrađena su i četiri nova propusta.

Ugrađeno je 59.840 tona asfalta, 4.470,56 kubnih metara betona, izvedeno 6.642 metara drenaže i urađeno 3.250 metara kišne kanalizacije.

Takođe ima 30 autobuskih stajališta, 15 proširenja za zaustavljanje, dva proširenja za masovnu kontrolu, dva proširenja za merenje osovinskog opterećenja...

Urađeno je i 600 metara nove javne rasvete i rekonstruisano 1.300 metara postojeće javne rasvete, kao i 1.600 metara pešačkih staza.

U saradnji sa opštinom Raška imlementiran je projekat stepeništa koji povezuje pešački saobraćaj grada sa deonicom, čime je bezbednost pešaka dodatno unapređena.

Zbog problema sa postojećim stanjem a i kako bi se izbegla dodatna eksproprijacija, sagrađen je zid od megablokova visine pet metara, kao i zavesa od šipova zbog nestabilnog terena između saobraćajnice i reke Raška.