17. oktobar 2023 20:55

Slobodan Zečević: EU nije dovoljno posvetila pažnje regionu Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: EU nije dovoljno posvetila pažnje regionu Zapadnog Balkana

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Evropska Unija (EU) nije dovoljno posvetila pažnje regionu Zapadnog Balkana, bavili su se negativnim stvarima, ali nije napravljen jedan precizan program prijema država Zapadnog Balkana, izjavio je danas Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

"Ima grešaka i do nas koji ovde živimo. Mi nismo idealni, ali objektivno gledano u mnogim segmentima nismo gori nego neke članice EU. Kada govorim o Zapadnom Balkanu ne volim da govorim široko, treba da damo konkretan progrem ko prvi ulazi, nismo svi u istoj situaciji", rekao je Zečević za Tanjug.

 

Na pitanje da li će sve zemlje Zapadnog Balkana biti spremne da pristupe EU u potencijalnoj godini proširenje 2030. godine, Zečević je naveo da to nije realno.

"Iz EU govore kako su stalno preopterećeni, kako su im institucije opterećene. Ja ne verujem da oni ođedanput mogu da prime šest, sedam država u isto vreme. Mislim da je realnije u ovom trenutku da prime bar dve države, govorim o Crnoj Gori i Srbiji, da bi dokazali da taj proces proširenja ima smisla", objasnio je Zečević.

On je rekao da EU gubi kredibilitet na prostoru Zapadnog Balkana i da mora biti spremna da primi neku od zemalja kao novu članicu.

Komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona u kojoj govori o suspenziji vizne liberalizacije za tzv. Kosovo, Zečević je istakao da je Makron u pravu kada navodi da Priština nije ispoštovala dogovoreno.

"Oni to ne poštuju više od jedne decenije, a ne samo u poslednje vreme, a to je da osnuju Zajednicu srpskih opština (ZSO). Sada smo u novom problemu, jer su raspuštene institucije Srba na KiM i sada su potrebni novi izbori i odmah zatim i formiranje ZSO", ukazao je Zečević.

Rekao je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti fanatični nacionalista i da ne zna da li je njemu stalo do vizne liberalizacije.

"Ili mu je više stalo do toga da teroriše stanovništvo na severu KiM i da pokuša da ih iseli u centralnu Srbiju. Ja mislim da on više razmišlja o nacionalnim pitanjima", ocenio je Zečević.

Povodom dolaska velike petorke u Beograd, Zečević je ocenio da je moguće da će doneti plan za realizaciju Ohridskog sporazuma,

"Verovatno će tu biti neki precizniji datumi do kada nešto mora da se završi, da se održe izbori na severu KiM i da se formira ZSO. Ne znam da li će te zajednice imati ona ovlašćenja iz Briselskog sporazuma. Bojim se da će oni Kurtiju pokušati da naprave neke ustupke, u smislu da okrnje neka ovlašćenja koje ima ZSO", rekao je Zečević i dodao je da će to možda biti plan tipa "uzmi ili ostavi".

Komentarišući najavljeni sastanak šefova diplomatije evropskih zemalja, sagovornik Tanjuga je naveo da se mnogo priča o sankcijama Srbiji.

"Ne znam da li sve zemlje imaju konsenzus oko toga. Mađarska je rekla da se ne slaže po pitanju sankcija prema Srbiji. Mislim da je prilikom sastanka u Granadi i sama Španija imala rezerve prema pritisku na Srbiju. Čak i ako bude tema mere protiv Srbije, ne znam da li će šefovi država biti jedinstveni po tom pitanju", kazao je Zečević.

 

Naveo je da je Srbija pokušala da amortizuje kritike zapada time što je povukla delove vojske sa administrativne linije.

Po pitanju sastanka Saveta bezbednosti, Zečević je rekao da se zna ko će zauzeti kakve stavove prema Srbiji i Prištini.

"Sigurno da zapadne zemlje neće dozvoliti osudu Prištine, kao što je verovatno da ćemo imati podršku Rusije i Kine na tom sastanku. Savet bezbednosti je sam po sebi podeljen po mnogim pitanjima, pa i o pitanju Kosova", istakao je Zečević.

Govoreći o najavljenoj pomoći Zapadnom Balkanu u vrednosti od šest milijardi evra, nakon sprovođenja reformi, Zečević je naveo da nema reformi bez investicija.

"Kada je Evropa izašla iz Drugog svetskog rata Amerikanci su odmah ušli sa investicijama, to je takozvani Maršalov plan. Ne možete da očekujete da neko napreduje, da se razvija i približava EU ako nema ekonomsku podršku za to", zaključio je Zečević.