6. februar 2024 13:19

Vučević: Čeka nas četiri godine važnih odluka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Čeka nas četiri godine važnih odluka

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da su danas potvrđeni mandati poslanika, a da će u narednom periodu biti konstituisani svi organi parlamenta u skladu sa izbornom voljom građana.

"Čeka nas četiri godine važnih odluka, mnogobrojnih aktivnosti Narodne skupštine, narodnih poslanika i narodna borba za očuvanje nacionalnih i državnih interesa", rekao je Vučević na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.  

Vučević je istovremeno izrazio nezadovoljstvo ponašanjem opozicije u parlamentu.

"Oni koji uporno bacaju senku na našu državu i na naš narod, su i danas izveli taj performans, igrokaz, ali i ispoljili jednu vrstu nasilja, i fizičkog, i verbalnog, i praktično poslali građanima Srbije poruku da za njih ne postoji jedna otadžbina, ne postoji jedna država, i da svi građani nisu jednaki, nego da postoje neki građani koji su za njih prihvatljivi, i to manji deo i većinska Srbija koja je za njih apsolutno neprihvatljiva", rekao je Vučević.

Dodao je da su oni sebi dali za pravo da kažu da li je neko narodni poslanik ili nije.

"Sebi su dali za pravo da kažu da li su izbori regularni ili nisu, i ako su sami, upravo kroz te izbore, i izborom volje građana Srbije ušli u današnju Skupštinu, odnosno u Dom Narodne Skupštine", poručio je Vučević.

Kako je rekao, ironija života je da upravo Radomir Lazović ili Miroslav  Aleksić dobacuju i vređaju profesora Stojana Redenovića, jednog od najpoznatijih svetskih matematičara, čoveka koji je proslavio ne sebe, nego našu državu.

Vučević je rekao i da se prvi put desilo da neko ko je izabran narodnom voljom građana, ne polaže zakletvu pred grbom i pred zastavom naše države, nego "pred svojim medijima".

"Nisu se zakleli onim kojih su ih birali, nisu se zakleli svojoj otadžbini. Nisu preuzeli odgovornost koji su im građani dali na fer i poštenim izborima. To govori o njihovom vaspitanju, ponašanju i politici, bezidejnosti, agresiji i kukavičluku. To je politika koja direktno šteti državnim i nacionalnim interesima. Svi su danas mogli da vide pravo lice svih i mogu da pretpostave šta će ko uraditi", nveo je Vučević.

Kako je rekao, opozicija je suštinski uvredila građane koji su ih birali, jer su ih birali da se bore u parlamentu, a ne da vrše fizičko i verbalno nasilje.

"Sumnjam da je iko u Srbiji glasao za neku listu ili poslanika koji neće položiti zakletvu pred grbom Srbije. To još nismo imali u praksi", konstatovao je predsednik SNS.

On se izvinio svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, jer ih je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić nazvala partijskom policijom.

Ta bezočna laž nije izgovorena sa njihove strane, ali kako kaže, ima potrebu da se izvini. "Oni su samo radili svoj posao i sprečavali fizičko nasilje. Bilo bi fer da one koji su vršili fizičko nasilje pitate: 'A gde ste tačno pošli, zašto niste sedeli u svojim poslaničkim klupama, gde ste pošli i zašto je obezbeđenje moralo da napravi fizički štit da ne dođe do potpunog nasilja'. A te scene je Kurti mogao samo da sanja", rekao je Vučević.

On je zahvalio profesoru Stojanu Radenoviću, najstarijem izabranom poslaniku, na vođenju današnje sednice i poželo mu uspešan nastavak rada do izbora novog predsednika Narodne skupštine kao i svih struktura parlamenta.

Dok je Vučević govorio sa balkona skupštinskog hola dobacivao je Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Prvi dan konstitutivne sednice, na kojoj su potvrđeni mandati svih 250 novih poslanika, protekao je u atmosferi opstrukcije od strane opozicije čiji poslanici su u sali negodovali, zviždali i nosili transparente, i nisu želeli da polože zakletvu sa ostalim poslanicima.

Radenović je zaključio je posle potvrđivanja mandata zaključio današnji rad parlamenta i rekao da će poslanici o nastaku biti obavešteni.