29. februar 2024 10:32

Dejan Miletić: Za Srbiju je važno što je u Deklaraciji izbačen deo uvođenja sankcija Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Za Srbiju je važno što je u Deklaraciji izbačen deo uvođenja sankcija Rusiji

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da je za Srbiju jako važno što je iz završne deklaracije Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope u Tirani izbačen deo koje se odnose na sankcije prema Rusiji budući da je, kako je naveo, deo nacionalne strategije Srbije da balansira između velikih sila i sa svima tražimo neki vid partnerstva.

"Nama je Rusija važna i zbog energenata, ali i zbog očuvanja interesa na KiM budući da se ona vrlo jasno izjasnila da podržava Srbiju u očuvanju suvereniteta. Mi tu imamo jasne interese da se ne deluje radikalno prema Rusiji, ali s druge strane imamo odlične odnose sa Ukrajinom irazvijamo te odnose. Mislim da je to ono što je prava stvar", ocenio je on za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li je prvobitni tekst rezolucije, koja nije usvojena, bio način da se Srbija obaveže da uvede sankcije i na neki način prizna Kosovo kao državu, Miletić je rekao da uvek ima zamki u diplomatskim ophođenjima prema Srbiji kako bi provelili Srbiju da prihvati nezavisnost Kosova, što ona, napominje on, neće uraditi ma kakvi pritisci bili.

"Ovog puta to je bilo više uzgred, a centralna tema je bila Rusija i u tom kontekstu uloga Srbije kao centralne države Jugoistočne Evrope, kao države koja predstavlja značajan faktor u proizvodnji oružja, onda je to uvažavanje moralo da bude malo veće nego inače", naveo je on.

Miletić smatra da je teško govoriti o otvaranju mirovnog procesa Ukrajine i Rusije jer, prema njegovim rečima, mirovni proces mora da bude uspostavljen na nivou velikih sila, pre svega Rusije i Amerike.

"Nisam siguran da je moguće zadovoljiti ukrajinske interese u meri u kojoj to Zelenski zastupa. Mislim da su stvari mnogo otvorenije i biće rešavane pragmatičnije kada dođe vreme. Za sada tu niko ne razmišlja o miru, svi razmišljaju o ratu i kako se što bolje spremiti za dalju borbu", ocenio je on.

Komentarišući predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Samitu da Ukrajine i zemlje Zapadnog Balkana zajedno proizvode municiju, Miletić je istakao da 50 odsto naoružanja Zapadnog Balkana proizvodi Srbija, zbog čega je njen ulog u toj proizvodnji veoma značajan.

"Ukrajini ne odgovaraju kalibri koje NATO ima i koje mogu da dobiju od NATO-a, njima više treba ovo što mi proizvodimo, budući da se to oslanja na sovjetsku industriju naoružanja. Mene ne iznenađuje njihova inciijativa, ali je veliko pitanje kakvi su interesi Srbije i u kojoj meri će oni biti zadovoljeni budući da smo čuli od predsednika da je 60 odsto našeg kapaciteta popunjeno, da imamo još dosta toga što bi proizveli za naše potrebe", naveo je on.

Prema njegovim rečima, verovatno će se tražiti neki modeli, budući da je Srbija jasno rekla da ne želi da prodaje Ukrajini i Rusiji svoje naoružanje, na čemu će, smatra on, i dalje instistirati.