7. april 2024 09:15

Nikola Perišić: Poseta Vučića Parizu važna ekonomski, kao i politički

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Perišić: Poseta Vučića Parizu važna ekonomski, kao i politički

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja ocenio je danas da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj imati ekonomski, a posebno politički značaj i da će Vučić verovatno iskoristiti sastanak sa predsednikom Emanuelom Makronom da ukaže na sve negativne aspekte mogućeg prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

"Najvažnije je da se insistira na tome da je Srbija u ovom trenutku pozicionirana ka pregovorima, ka uspostavljanju kompromisnih rešenja, a da je Priština ta koja odvlači od pregovora. Takođe, u Francuskoj treba da se insistira na tome da se EU izjasni po ovom pitanju, jer iako Savet Evrope nije institucija EU, EU kao značajan globalni igrač ima pravo i ima mogućnost da iznese svoj stav i taj stav je jako važan", rekao je Perišić za Tanjug napominjući da EU nije dala pozitivan stav po pitanju ulaska u SE i da je to u ovoj situaciji važno.

Perišić je dodao da će tema razgovora verovatno biti i evrointegracije Srbije, jer iako već 11 godina EU nije primila nijednu novu članicu kada se konstituiše nova administracija moguće je da će jedan od prioriteta biti ulazak određenih država sa prostora Zapadnog Balkana.

On je naveo i da Francuska želi da se pozicionira kao lider unutar EU, kao i Makron.

"S druge strane, Srbija se pozicionira kao lider na prostoru Zapadnog Balkana, proaktivno deluje za incijativu 'Otvoreni Balkan', što je jako važna poruka EU - da države na ovom prostoru deluju proaktivno, da mogu da stvaraju dobrostojeću politiku i da u takvom okruženju mogu da postanu punopravne članice", objašnjava Perišić za Tanjug.

Perišić je rekao i da su Srbija i Francuska kroz istoriju imale dobre odnose kao i da su poslednjih godina u uzlaznoj liniji i može se očekivati da će se tako i nastaviti.

Perišić ističe da je druga važna prizma ove posete strateška i ekonomska, koja će omogućiti saradnju u različitim oblastima, pre svega u oblasti nauke i obrazovanja, privrede, nuklearne energije i IT industrije.

"Srbija i Francuska imaju dugogodišnju saradnju u oblasti obrazovanja, gde je kroz projekat 'Pavle Savić' prethodnih 20 godina podržano više od 170 različitih projekata od prirodnih nauka do društveno- humanističkih", podsetio je on.

Perišić je rekao da će verovatno tema biti i ekologiji, jer je Francuska jedna od lidera u samoj Evropi i može Srbiji da pomogne, pre svega u oblasti prečišćavanja otpadnih voda.

Takođe je verovatno da će se govoriti i o IT industriji, kao što su gejming industrija ili veštačka inteligencija koja postaje sve značajnija oblast, dodao je on.

"Značajno je pomenuti privredni aspekt, gde Francuska takođe predstavlja jednog od lidera u oblasti start-up kompanija i Francuska finansira nekoliko takvih kompanija u Srbiji", rekao je on i dodao da će sve to podstaći ekonomski prosperitet Srbije.

Perišić je ocenio da postoji i želja nove Vlade da se insistira na izgradnji nuklearnih elektrana, a Francuska u tome ima veoma pozitivno iskustvo.

"Imaju nekoliko nuklearnih elektrana na svom prostoru tako da njihovo iskustvo i njihovo znanje u toj oblasti može da se primeni i kada govorimo o Srbiji", naveo je Perišić.

On je rekao i da ne treba zaboraviti da Francuska podržava dva kapitalna projekta koja se trenutno odvijaju u Srbiji - da je francuska firma 'Alston' uključena u gradnju metroa uz kineske partnere, a 'Vansi' je u koncesiji beogradskog aerodroma Nikola Tesla.