23. maj 2024 16:37

Nemačka predstavnica pri UN: Cenimo konstruktivan pristup Crne Gore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačka predstavnica pri UN: Cenimo konstruktivan pristup Crne Gore

Foto: Tanjug live

NJUJORK - Predstavnica Nemačke pozvala je danas, na početku sednice Generalne skupštine UN na kojoj se raspravlja o nacrtu rezolucije o Srebrenici, sve članice Svetske organizacije da glasaju za taj dokument ukoliko bude stavljena na glasanje i navela da Berlin "ceni konstruktivnost" koju je Crna Gora pokazala predlaganjem amandmana.

Ona je naglasila da je Crna Gora predlaganjem amandmana na tekst rezolucije "pokazala konstruktivnost".

"Crna Gora je pojasnila da je krivica individualizovana i da ne može da se odnosi ni na jednu etničku, versku ili drugu grupu ili zajednicu u celini. Sigurni smo da će to pomoći da se spreče pogrešna tumačenja i cenimo konstruktivni doprinos Crne Gore", rekla je ona.

Ona je iznela tvrdnju da su se u javnosti pojavili lažni navodi oko rezolucije, kao i da ona nije usmerena ni protiv koga.

"Nije usmerena ni protiv Srbije, koja je važan član ove organizacije", rekla je predstavnica Nemačke.

Prema njenim rečima rezolucija je u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija protiv genocida i treba da omogući godišnje obeležavanje pogođenih nacija.

"Nacrt rezolucije takođe ističe ulogu međunarodnih sudova u borbi protiv nekažnjivosti i obezbeđuje odgovornost za genocid i sadrži jezik usmeren protiv poricanja genocida i veličanja počinilaca. Ona poziva članice da poštuju utvrđene činjenice", rekla je ona.

Dodala je i da su sve etničke grupe, uključene u ratu u bivšoj Jugoslaviji, pretrpele strašne gubitke.

"Žalimo sve žrtve jednako. Kad kažem sve, mislim na sve etničke grupe koji su pretrpele tragične gubitke. Pozivam da se ova organizacija ujedini u priznavanju genocida koji su priznali njene sudske institucije", rekla je ona.