23. maj 2024 17:30

UAE uzdržani na glasanju o rezoluciji o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

UAE uzdržani na glasanju o rezoluciji o Srebrenici

Foto: UN video

NJUJORK - Predstavnik Ujedinjenih Arapaskih Emirata izjavio je danas u Generalnoj skupštini UN na kojoj se glasa o rezoluciji o Srebrenici da će ta zemlja biti uzdržana.

On je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, kao i da snažno osuđuju da se porekne ili minimizira genocid u Srebrenici, ali i da će biti uzdržani da bi se smirile tenzije u regionu.

"Mi snažno osuđujemo svaki i bilo koji pokušaj da se porekne ili minimizira genocid u Srebrenici. Mi ističemo pogrešan trenutak kada je predstavljena ova rezolucija, jer se vidi velika i značajna politizacija. Nažalost, mir na Balkanu jeste krhk i napori da se reše sporovi koji dugo traju su u zastoju i neka da se neke stvari preokreću. Učesnici, sami aktori iz regiona ne uspevaju da iznesu prave rezultate, umesto toga pojavljuju se na horizontu tenzije. Suštinskog je značaja da svi ostanemo fokusirani i da promovišemo jedinstvo i pomirenje koje je očajnički potrebno regionu", naveo je on.

"UAE su dosledno uz braću i sestre koji su se sreli sa nezamislivim strahotama u BiH. Njihove porodice zaslužuju najveće poštovanje", naveo je predstavnik UAE.

"Ozbiljnost zločina koji su ovde u pitanju iziskuje da mi ne smemo da dozvolimo da politička hitnost zaseni naše zalaganje za jedinstvom, koje bi dovelo do pravde i sreće, zbog toga UAE nameravaju da budu uzdržani po pitanju ove rezolucije. Naš glas bi trebalo da se shvati samo u kontekstu destabilizujućeg uticaja koji bi usvajanje ovog teksta moglo da ima po Balkan. Naša uzdržanost je usmerena ka tome da se podvuče podrška, da se smanje regionalne tenzije i da se smanje eskalacije", rekao je on.