19. jul 2023 15:39

Indija: Reka Jamuna stigla do spoljnih graničnih zidova legendarnog Tadž Mahala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Indija: Reka Jamuna stigla do spoljnih graničnih zidova legendarnog Tadž Mahala

Foto: AP Photo/Aryan Kaushik

NJU DELHI - Nabujala voda reke Jamune danas je stigla do spoljnih graničnih zidova legendarnog Tadž Mahala i potopila jedan od susednih vrtova, nakon što su zbog rekordnih monsunskih kiša nabujale reke širom severne Indije u poslednje tri nedelje.

Do poplava na spomeniku od belog mermera iz 17. veka u gradu Agri došlo je pošto nakon što je u poplavama nastradalo najmanje 100 ljudi u severnim područjina Indije, gde je bujica odnela kuće i mostove i izazvala smrtonosna klizišta, preneo je AP.

Granični zidovi Tadž Mahala od crvenog peščara bili su okruženi smeđom, blatnjavom vodom, čak i pre nego što je reka došla do njega.

Voda iz Jamune koja se izlila poplavila je, međutim, pojedine niske kuće u blizini spomenika, što je navelo zvaničnike da prebace stanovnike na bezbednija mesta.

Lokalno stanovništvo i zvaničnici izjavili su da je reka poslednji put dodirnula granične zidove spomenika 2010. godine.

Godine 1978. poplavna voda je prodrla u podrum spomenika, ali je malo verovatno da će se ovaj događaj ponoviti, rekli su zvaničnici.

Portparol Arheološkog zavoda Indije, koji upravlja Tadž Mahalom, istakao je da povećani nivo vode ne predstavlja pretnju za kultni spomenik.

Pomoćnik za očuvanje Tadž Mahala, kazao je za novinsku agenciju Pres trast of India da je spomenik izgrađen na uzdignutoj konstrukciji i da poplavna voda trenutno ne predstavlja nikakvu pretnju za njega.

Čuveni Tadž Mahal, koji se često naziva spomenikom ljubavi, sagradio je mogulski car Šah Džahan, na južnim obalama Jamune, u znak sećanja na svoju omiljenu ženu Mumtaz.

U kompleksu se nalaze i njihovi grobovi, džamija i nekoliko grobova drugih mogulskih kraljevskih porodica.

Spomenik je najveća turistička atrakcija Indije, koja svake godine privlači milione posetilaca.