22. maj 2024 22:13

Mladi u Aljasci podneli tužbu protiv države radi zaštite životne sredine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mladi u Aljasci podneli tužbu protiv države radi zaštite životne sredine

Foto: Shutterstock.com/Vikentiy Elizarov, ilustracija

ENKORIDŽ - Osam mladih stanovnika Aljaske danas je podnelo tužbu protiv te savezne države u pokušaju da blokiraju planirani projekat kompanije Alaska LNG koji uključuje prirodni gas.

Tužba, koju je pokrenula grupa mladih od 11 do 22 godine, navodi da zakon koji nalaže razvoj projekta krši njihova prava, budući da taj projekat podrazumeva oslobađanje gasova staklene bašte koji štete njihovom zdravlju i sredstvima za život.

Nekoliko drugih tužbi mladih u vezi klimatskih promena su nedavno odbačene, uključujući dve tužbe protiv savezne vlade i dva prethodna slučaja na Aljasci, prenosi Rojters.

Korporacijski projekat Alaske LNG uključuje cevovod dužine preko 1.2800 kilometara koji bi prenosio do 3,3 milijardi kubnih stopa gasa dnevno.

Britanska agencija navodi da će projekat koštati 39 milijardi dolara i da će biti operativan do 2030.

Mladi su u tužbi naveli da će ovaj projekat pogoršati prirodne promene, kao i da već imaju problema sa disanjem i da je njihova sposobnost za lov umanjena.

Tužba zahteva od suda da blokira projekat i poglasi ga neustavnim, kao i da proglasi da Ustav Aljaske podrazumeva pravo na klimatski sistem koji održava život.