2. april 2024 22:17

IDF preuzela odgovornost za napad u kojem su poginuli humanitarni radnici

Izvor: TANJUG

podeli vest

IDF preuzela odgovornost za napad u kojem su poginuli humanitarni radnici

Foto: AP Photo/Abdel Kareem Hana

TEL AVIV - Izraelske odbrambene snage (IDF) preuzele su danas odgovornost za sinoćnji napad u centralnom Pojasu Gaze kada je poginulo sedam humanitarnih radnika Svetske centralne kuhinje (WCK), ističući da takav incident nije smeo da se dogodi.

IDF je naveo da je izveo napad južno od Deir al Balaha, iako, kako ističe, još ne zna sve okolnosti, preneo je Tajms of Izrael.

Očekuje se da će rezultati inicijalne istrage IDF-a o incidentu biti javno objavljeni narednih dana, dok će nezavisno vojno telo sprovesti detaljniju istragu.

U video izjavi ranije danas, portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je razgovarao sa osnivačem WCK i izrazio saučešće povodom žrtava napada.

Bela kuća ''ogorčena'' izraelskim napadom u kojem su poginuli radnici WCK

Bela kuća je saopštila danas da je "ogorčena" izraelskim vazdušnim napadom na Gazu u kojem je poginulo sedam radnika humanitarne organzacije Svetska centralna kuhinja (WCK), navodeći da je predsednik SAD Džozef Bajden nazvao osnivača te humanitarne grupe i izrazio mu saučešće.

"Bili smo ogorčeni kada smo saznali za napad IDF u kojem je su ubijeni brojni civilni humanitarni radnici WCK", izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi tokom brifinga za novinare u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Na pitanje da li će SAD osuditi izraelski vazdušni napad, Kirbi je rekao da se korišćenje reči "ogorčenje" u saopštenju Bele kuće može okarakterisati kao osuda napada.

"Bajden je rekao osnivaču WCK Hozeu Andresu da će jasno dati do znanja Izraelu da humanitarni radnici moraju biti zaštićeni", izjavila je ranije danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Ujedinjeni Arapski Emirati suspendovali humanitarnu pomoć za Gazu očekujući bezbednosne garancije od Izraela

Ujedinjeni Arapski Emirati su suspendovali isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze pomorskim koridorom od Kipra do okupirane palestinske enklave i očekuju od Izraela bezbednosne garancije i punu istragu o smrti humanitarnih radnika Svetske centralne kuhinje (WCK), izjavio je danas neimenovani zvaničnik UAE. 

On nije pružio detaljnije objašnjenje o tome kakve bezbednosne garancije UAE traže od Izraela, preneo je Rojters.

U jučerašnjem izraelskom napadu ubijeno je sedam radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) koji su distribuirali hranu u Pojasu Gaze.

UAE su finansirali pošiljke humanitarne pomoći koja je pomorskim putem dopremana u Pojas Gaze za potrebe WCK.

UN: Pogibija radnika WCK u Gazi je neizbežni rezultat načina na koji se vodi rat

Pogibija sedam radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) u Gazi, organizacije kojom rukovodi proslavljeni kuvara Hoze Andres, "neizbežni je rezultat načina na koji se vodi rat", izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

On je rekao da su UN još jednom pozivale na hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa, prenosi Rojters.

"Mnoštvo takvih događaja je neizbežna posledica načina na koji se vodi ovaj rat. Najmanje 196 humanitaraca je ubijeno od oktobra 2023. godine na okupiranoj palestinskoj teritoriji, koja je jedno od najtežih mesta na svetu za humanitarni rad", rekao je Dižarik.

On je potvrdio da su UN upozorile da civilima u Pojasu Gaze preti glad i izrazio je žaljenje zbog nedovoljne humanitarne pomoći i otežane distribucije.

U prva četiri meseca napada na Gazu načinjena šteta od više od 18 milijardi dolara

Šteta pričinjena kritičnoj infrastrukturi u Pojasu Gaze u prva četiri meseca napada izraelske vojske iznosi oko 18,5 milijardi dolara, saopšteno je danas u zajedničkom izveštaju Svetske banke i UN.

U izveštaju o proceni štete, koji je finansirala Evropska unija, procenjuje se da je šteta jednaka 97 odsto kombinovanog BDP-a Zapadne obale i Gaze u 2022. godini i da je kao posledica uništenja nastalo 26 miliona tona krhotina i ruševina za koje su potrebne godine da se uklone, navodi Rojters.

U izveštaju su popisane količine i razmere uništenja, kao i  užasno stanje stanovništva zbog razorenih zdravstvenih ustanova, gladi i nedostatka humanitarne pomoći.

Navodi se da oštećenja napravljena u ratu utiču na svaki sektor, pri čemu je 72 odsto javnih troškova namenjeno rešavanju problema stanovanja, a ostalih 18 odsto za javne usluge kao što su voda, zdravstvo i obrazovanje.

Kanada osudila izraelski napad u kojem je ubijeno sedam radnika WCK

Kanada je danas osudila izraelski napad u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) u Gazi, od kojih je jedan od državljanin Kanade i pozvala na punu istragu tog događaja.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je ranije izjavio da je jučerašnji udar izraelske vojske (IDF) u kojem su stradali radnici WCK "tragičan i nenameran", prenosi Rojters.

"Užasnut sam izveštajima o jučerašnjem napadu IDF i pogibiji sedam radnika WCK u Gazi, među kojima je bio i kanadski državljanin. Osuđujemo ove izraelske udare i pozivamo na punu istragu. Kanada očekuje punu odgovornost za ova ubistva i mi ćemo to preneti direktno izraelskoj vladi. Vojni udari na humanitarno osoblje su apsolutno neprihvatljivi", objavila je danas kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli na svom Iks nalogu.

Kanadski premijer Džastin Trudo, koji je na početku rata tvrdio da Izrael ima pravo da se brani, postaje sve kritičniji prema izraelskoj vojnoj kampanji i neprekidnom rastu broja civilnih žrtava među Palestincima.

Iran pozvao UN da osude izraelski napad na iranski konzulat u Damasku

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Irana pozvalo je danas Ujedinjene nacije (UN) da hitno reaguju na smrtonosni vazdušni napad Izraela na konzularni deo iranske ambasade u Damasku i osude zločin kojim je prekršena Bečka konvencija o diplomatskim odnosima.

"MSP najoštrije osuđuje jučerašnji izraelski vazdušni napad u kojem je poginulo sedam iranskih vojnih savetnika u Damasku. Očekujemo da će Ujedinjene nacije, posebno Savet bezbednosti UN i generalni sekretar UN, pokazati brzu i odgovarajuću reakciju na postupke izraelskog režima kojima se krši međunarodno pravo i ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost. Pozivamo UN da osude kriminalne i terorističke aktivnosti cionističkog režima", navodi se u saopštenju iranskog MSP, prenela je poluzvanična iranska novinska agencija Tasnim.

Takođe je navedeno da Iran očekuje da vlade i parlamenti stranih država oštro osude "kukavički napad" Izraela koji je izvršen u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, Poveljom UN i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju Zločina protiv lica sa međunarodnom zaštitom, uključujući diplomatske agente koja je usvojena 1973. godine.

"Islamska Republika Iran zadržava legitimno i neotuđivo pravo da u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN odlučno odgovori na ovakve terorističke napade", poručuje se u saopštenju iranskog MSP.

Hamas osudio izraelski napad na Svetsku centralnu kuhinju u Gazi

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je danas izraelski napad na Svetsku centralnu kuhinju u Gazi (WCK), istakavši da "okupacija insistira na sistematskom ubijanju civila, međunarodnih humanitarnih radnika i pripadnika humanitarnih organizacija".

"Cilj napada je bio da se spreče humanitarni radnici da nastave da obavljaju svoje dužnosti", naveli su iz Hamasa na Telegramu, prenosi Al Džazira.

Palestinska organizacija pozvala je međunarodnu zajednicu i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osude "ovaj gnusni čin i da okončaju zločine okupatora i agresiju na palestinski narod u Pojasu Gaze".

Izraelske odbrambene snage (IDF) preuzele su ranije odgovornost za sinoćnji napad u centralnom Pojasu Gaze kada je poginulo sedam humanitarnih radnika WCK, ističući da takav incident nije smeo da se dogodi.

Blinken: Rekordan broj humanitaraca ubijen u Gazi, Izrael mora da zaštiti civile

Američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je danas da je rekordno veliki broj humanitarnih radnika ubijen u ratu koji se vodi u Pojasu Gaze i poručio da "Izraelci moraju učiniti više da zaštite živote nedužnih civila", bilo da su Palestinci ili strani humanitarni radnici. 

"Civili moraju biti zaštićeni. Ne bi trebalo da imamo situaciju u kojoj su ljudi koji jednostavno pokušavaju da pomognu bližnjima i sami u velikoj opasnosti", izjavio je Blinken u Parizu, na konferenciji za medije sa francuskim ministrom spoljnih poslova Stefanom Sežurneom, povodom izraelskog napada na konvoj Centralne svetske kuhinje (WCK) u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika, prenosi Rojters.

On je rekao da su SAD direktno pozvale Izrael da pokrene "brzu, temeljnu, nepristrasnu istragu kako bi se razumelo šta se tačno dogodilo" i poručio da Izraelci moraju učiniti više da zaštite živote nedužnih civila, bilo da je reč o Palestincima ili o stranim humanitarnim radnicima.

Prema rečima američkog državnog sekretara i SAD i Francuska se slažu oko potrebe da se dođe do što bržeg prekida vatre, da se omogući oslobađanje talaca i redovne i veće isporuke humanitarne pomoći ocenivši da trenutne količine humanitarne pomoći koja stiže do žitelja Pojasa Gaze "jednostavno rečeno, nisu dovoljne".

Velika Britanija pozvala ambasadora Izraela zbog smrti humanitarnih radnika u Gazi

Britanski ministar za razvoj i Afriku Endrju Mičel pozvao je danas izraelskog ambasadora u Londonu zbog smrti humanitarnih radnika u izraelskom napadu na Pojas Gaze.

"Izneo sam nedvosmislenu osudu užasnog ubistva sedam radnika Svetske centralne kuhinje (WCK), uključujući tri državljanina Velike Britanije. Tražio sam brzu i transparentnu istragu", istakao je Mičel u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

Dodao je da je ponovio stav zvaničnog Londona da Izrael treba hitno da uspostavi efikasan mehanizam za povećanje pristupa humanitarne pomoći.

"Neophodni su hitna humanitarna pauza, ulazak pomoći i oslobađanje talaca. Nakon toga, treba da napredujemo ka održivom prekidu vatre", naveo je britanski ministar.

Izraelska vojska: Uhapšene na desetine "terorista'' u Kan Junisu

Izraelska vojska saopštila je danas da su njene snage danas uhapsile na ''desetine terorista'' koji su poslednjih dana pokušali da izađu iz bolnice Naser u južnom delu grada Kan Junis u Pojasu Gaze.

Izraelski vojnici pretražili su bolnicu Naser ''kako bi se uverile da tamo nema infrastrukture terorističke organizacije Hamas'', prenosi Tajms of Izrael.

Uhapšeni su predati izraelskoj bezbednosnoj agenciji Šin Bet i jedinici 504 Vojnoobaveštajne agencije na dalje ispitivanje.

Pored toga, usled operacija u naselju Al Amal u Kan Junisu, izraelska vojska ubila je na desetine naoružanih ljudi, i zaplenila veliku količinu oružja.

Borelj osudio ubistva osoblja Svetske centralne kuhinje, Britanija zahteva dodatne informacije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj danas je osudio izraelski napad na Pojas Gaze u kojem je ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) i pozvao na hitnu istragu.

''Odajem počast WCK osoblju koje je poginulo u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu.I pored svih zahteva da se zaštite civili i humanitarni radnici, vidimo nove nevine žrtve'', istakao je Borelj u objavi na platformi X. Poslanici britanske vlade takođe su izrazili zabrinutnost zbog sinoćnjeg napada, u kojem je nastadao i jedan državljanin ove zemlje, i pozvali na hitnu istragu, prenosi Gardijan.

''Svesni smo izveštaja o smrti jednog britanskog državljanina u Gazi i hitno tražimo dodatne informacije'', saopštio je danas potparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarka obrazovanja Džilijan Kigan je za BBC izjavila da je vlada zabrinuta i zbog izveštaja da je WCK obustavila rad u Pojasu Gaze.

Ona je istakla da je London pozvao Izrael da učini više da zaštiti civile i da dozvoli distribuciju pomoći u Gazi, a da je činjenica da je jedna od dobrotvornih organizacija u enklavi suspendovala rad ''duboko zabrinjavajuća'', jer je, kako tvrdi, osiguranje da Gaza primi veću količinu pomoći ključna.

Zvaničnici u Gazi: U napadu ubijena četiri strana humanitarna radnika

Četiri međunarodna humanitarna radnika humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja i njihov palestinski vozač ubijeni su u napadu na njihovo vozilo u Pojasu Gaze, nakon što su pomogli da budu isporučeni hrana i druge zalihe u severnu Gazu koje su ranije stigle brodom, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Gazi.

"Svetska centralna kuhinja izgubila je nekoliko naših sestara i braće u vazdušnom napadu IDF-a u Gazi", objavio je osnivač Svetske centralne kuhinje Jose Andres na društvenoj mreži X.

Na objavljenim snimcima vide se tela petorice mrtvih u bolnici u gradu Deir el-Balah u centralnoj Gazi, prenosi Tajms of Izrael.

Osoblje je pokazalo pasoše trojice poginulih - Britanca, Australijanca i Poljaka, a nacionalnost četvrtog humanitarnog radnika nije poznata.

Australijski premijer Entoni Albanez potvrdio je smrt 44-godišnjeg australijskog humanitarnog radnika, navodeći da je vlada Australije kontaktirala Izrael i da zahteva da odgovorni budu pozvani na odgovornost, navodi Tajms of Izrael.

Svetska centralna kuhinja: Sedam naših radnika ubijeno u napadu u Gazi

Humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja (WCK) saopštila je da je sedam njenih radnika ubijeno u napadu na njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno sinoć, nakon što su pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu koji su stigli nekoliko sati ranije.

Organizacija u saopštenju navodi da je njeno osoblje "putovalo u nekonfliktnu zonu u dva oklopna automobila označena logotipom WCK", prenosi Tajms of Izrael.

Izvršna direktorka ove organizacije Erin Gor izjavila je da "ovo nije samo napad na WCK, već napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u strašnim situacijama gde se hrana koristi kao oružje".

IDF je saopštila da "sprovodi dubinsko ispitivanje na najvišim nivoima kako bi razumela okolnosti ovog tragičnog incidenta", ali nije rekla da li je odgovorna za napad, navodi Tajms of Izrael. .

Svetska centralna kuhinja obustavlja rad u Gazi

Svetska centralna kuhinja (WCK) saopštila je danas da obustavlja rad u Gazi nakon napada u kojem je ubijeno sedam njenih radnika.

"WCK odmah obustavlja svoje operacije u regionu. Uskoro ćemo donositi odluke o našem budućem radu", navela je izvršni direktor WCK Erin Gor, prensoi Tajms of Izrael.

WCK je prethodno saopštila da je sedam njenih radnika ubijeno u napadu na njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno sinoć, nakon što su pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu koji su stigli nekoliko sati ranije.

Hagari: Izraelska vojska izrazila saučešće Svetskoj centralnoj kuhinji, otvorena istraga o napadu

Potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari saopštio je da je u razgovoru sa osnivačem Svetske centralne kuhinje (WCK), Hoseom Andresom, izrazio saučešće zbog smrti sedmoro radnika ove organizacije u sinoćnjem vazdušnom napadu IDF na Pojas Gaze, kao i da će biti sprovedena detaljna istaga incidenta.

Hagari kaže da je ID izrazio ''iskrenu žalost našim savezničkim nacijama koje su činile i nastavljaju da čine mnogo da pomognu onima kojima je pomoć potrebna". On je istakao da je u toku istraga o napadu, kako bi se utvrdili detalji napada i kako se dogodio, prenosi Tajms of Izrael. ''Kao profesionalna vojska posvećena međunarodnom pravu, posvećeni smo detaljnom i transparentnom ispitivanju naših operacija", rekao je Hagari.

Istakao je da će Mehanizam za procenu činjenica IDF-a, nezavisno vojno telo odgovorno za istraživanje specifičnih ratnih incidenata, istražiti okolosti napada.

Potparol IDF-a je naglasio da je poslednjih nekoliko meseci izraelska vojska blisko sarađivala sa WCK-om na dostavljanju pomoći ljudima u Pojasu Gaze i istakao da je ova organizacija bila jedna od prvih koja je pružila pomoć Izraelu nakon napada Hamasa 7. oktobra.

''Rad WCK je ključan, oni su na prvim linijama u borbi za čovečanstvo. Saznaćemo šta se dogodilo i otvoreno ćemo podeliti nalaze", tvrdi Hagari. 

UN: Najmanje 196 humanitaraca poginulo u Gazi do 20. marta

Najmanje 196 humanitarnih radnika ubijeno je u Pojasu Gaze od oktobra do 20. marta, saopštio je danas najviši zvaničnik Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarne pomoći u Pojasu Gaze Džejmi Mekgoldrik.

On je istakao da ubistvo sedam radnika dobrotvorne organizacije Svetska centralna kuhinja (WCK) u centralnoj Gazi u ponedeljak nije izolovani incident.

Mekgoldrik je napomenuo da je u Pojasu Gaze do sada poginulo gotovo tri puta više humanitarnih radnika nego što je to zabeleženo u bilo kojem pojedinačnom sukobu za godinu dana, preneo je Tajms of Izrael.

Mekgoldrik kaže da je palestinska enklava "postala jedno od najopasnijih i najtežih mesta za rad na svetu" i da u Gazi više nema bezbednog mesta.

Izrael: Sumnjivi vazdušni objekat pao na teritoriju Jordana

Izraelska vojska saopštila je danas da je, kako je navedeno, "sumnjivi vazdušni objekat" pao na teritoriju Jordana, blizu granice sa Izraelom.

Incident se dogodio u ponedeljak, severoistočno od izraelske luke Eilat na Crvenom moru, koja je često meta napada dronova i raketa jemenske pobunjeničke grupe Huti, prenosi Rojters.

Lokalni mediji su prethodno objavili da je dron pao na otvoreni prostor.

U ponedeljak je izraelska vojska saopštila da je zgrada u Eilatu, gde se nalazi pomorska baza, pogođena objektom lansiranim iz pravca istoka, što sugeriše da je ispaljen iz Iraka, gde deluju milicije koje podržava Iran, navodi Rojters.