4. april 2024 09:22

Najmanje pet iranskih vojnika ubijeno u napadima na jugoistoku zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najmanje pet iranskih vojnika ubijeno u napadima na jugoistoku zemlje

Foto: Shutterstock.com/abu adel - photo, ilustracija

TEHERAN - Najmanje pet iranskih pripadnika snaga bezbednosti je ubijeno, a 10 ih je ranjeno u dva odvojena napada na vojne objekte na jugoistoku Irana, javili su danas državni mediji.

U razmeni vatre ubijeno je i osam napadača, prenosi IRNA.

Prema pojedinim izvorima, napadi su povezani sa terorističkom organizacijom Džejš al Adl sa sedištem u Pakistanu, navodi novinska agencija.

Lokalni bezbednosni zvaničnici saopštili su da su meta napada, koji su počeli u sredu kasno uveče, bila dva policijska i vojna punkta u gradovima Rask i Čabahar.

Džaiš al Adl je ekstremistička sunitska muslimanska militantna grupa koja deluje u jugoistočnom Iranu i zapadnoj pakistanskoj provinciji Beludžistan.

Teroristička grupa izvela je nekoliko sličnih napada proteklih meseci, od kojih su neki bili smrtonosni, navodi Irna.


Iran: Izrael neće izbeći poraz očajničkim pokušajima poput napada na konzulat


ranski vrhovni vodja ajatolah Ali Hamenei izjavio je danas da Izrael neće izbeći poraz pribegavanjem "očajničkim pokušajima" kao što je vazdušni napad na konzulat Irana u Siriji.

"Poraz cionističkog režima u Gazi će se razvlačiti i režim će se približiti kolapsu i raspadanju. Očajnički pokušaji poput akcije tog režima u Siriji ih neće spasiti od poraza. Naravno, oni će biti ošamareni zbog ovih dela", izjavio je Hamenei, prenosi IRNA.

On je dodao da će se ovogodišnji Međunarodni dan Kudsa, praznik koji se obeležava svake godine na poslednji petak meseca Ramazana, pretvoriti u "međunarodnI protest protiv okupatorskog cionističkog režima".

Hamnei je rekao da će, iako se Dan Kudsa obeležava samo u muslimanskim državama, ove godine verovatno biti obeležen i u "nemuslimanskim nacijama".