8. decembar 2022 10:29

EU: Hrvatska, Rumunija i Bugarska su tehnički spremne za Šengen

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU:  Hrvatska, Rumunija i Bugarska su tehnički spremne za Šengen

Foto: Shutterstock.com/sashk0, ilustracija

BRISEL - Hrvatska, Rumunija i Bugarska su tehnički spremne da budu deo Šengen zone, izjavio je danas Margaritis Shinas, komesar za promociju evropskog načina života i podpredsednik EK, pre početka Saveta EU za unutrašnje poslove.

Komesar je rekao da postoje države članice koje se još kolebaju da li da daju zeleno svetlo, ali, kakokaže, to kolebanje je političko.

„Ove zemlje zaboravljaju da je EU jača ukoliko se Šengen zoni proširi i da proširen Šengena znači bolje kontrole na granicama“, naglasio je Shinas i dodao je da se nada da će Savet danas doneti odluku za ulazak ovih zemalja u Šengen zonu.

I komesar Shinas i češki ministar unutrašnjih poslova, predsedavač Saveta Vit Rakušan, su uvereni da će danas Hrvatska dobiti zeleno svetlo za Šengen dok bi za druge dve zemlje odluka mogla biti donesena uskoro.

„Ja sam siguran da ćemo danas imati Hrvatsku u Šengen zoni. I to je veliki uspeh našeg predsedništva. Nadamo se takođe da će odluka o Bugarskoj i Rumuniji biti donesena danas“, naglasio Rakušan.

Komesarka Ilva Johanson je izjavila da očekuje „dinamičan“ i „ intenzivan“ ministarski sastanak za vreme razgovora o proširenju Šengen zone.

„Očekujem da Hrvatska dobije potpunu podršku država članica i nadam se da ćemo uspeti da donesemo odluku o Bugarskoj u Rumuniji.

Ministri unutrašnjih poslova EU će danas razgovarati o punoj primeni šengenskog zakonodavstva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji i ukupno stanje šengenskog prostora.

Oni će takođe razmeniti mišljenja o spoljnoj dimenziji migracija i situaciji duž glavne migracijske rute, kao i o unutrašnjim aspektima ruske agresije protiv Ukrajine.