18. jul 2023 15:22

Evropski parlament pozvao Međunarodni krivični sud da raspiše poternicu za Lukašenkom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski parlament pozvao Međunarodni krivični sud da raspiše poternicu za Lukašenkom

Foto: Shutterstock.com/Pierre-Olivier, ilustracija

STRAZBUR - Evropski parlament pozvao je danas Međunarodni krivični sud (MKS) da raspiše poternicu za beloruskim predsednikom Aleksandrom Luakšenkom.

"Međunarodni krivični sud već ima naloge za hapšenje ruskog predsednika Putina i ruske komisionerke za ljudska prava Marile Lvove-Belove, a sada evroparlamentarci pozivaju MKS da razmotri sličan potez i za Lukašenka", naveo je Evropski paralament u saopštenju na svom sajut.

Evropsko zakonodavno telo tvrdi da vlada Lukašenka nosi odgovornost za zločine počinjene protiv Ukrajine, posebno zbog, kako se navodi, deportacije ukrajinske dece.

EP je pozvao na "sve neophodne korake na međunarodnom nivou" da se osigura krivično gonjenje beloruskih lidera odgovornih za ova dela.

Kako navodi "Kijev independent", EP je osudio kršenja ljudskih prava u Belorusiji, digao glas protiv učešća beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, pozvao na puštanje svih političkih zatvorenika i oštrije sankcije Minsku.

U saopštenju se upozorava na "sve veću potčinjenost Belorusije Moskvi" i poziva se EU da odlučnije podrži belorusku demokratsku opoziciju.