10. oktobar 2023 15:15

U Velikoj Britaniji utrostručeni antisemitski incidenti

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Velikoj Britaniji utrostručeni antisemitski incidenti

Foto: Shutterstock.com/Yuri Turkov, ilustracija

LONDON - Izveštaji o antisemitskim incidentima u Velikoj Britaniji od vikenda su se utrostručili u poređenju sa istim periodom prošle godine, nakon novog izraelsko-palestinskog sukoba, saopštila je danas jevrejska humanitarna organizacija.

Komjuniti sekjuriti trast (CST), koja bezbednosno savetuje oko 280.000 Jevreja koji žive u Velikoj Britaniji, nije objavila tačan broj, ali je rekla da bi naredni incidenti mogli da budu obelodanjeni uskoro, preneo je Rojters.

"Nemamo čvrste brojke, i dalje sakupljamo informacije, potvrđujemo sve što nam pristigne, što znači da će najverovatnije brojke da rastu, ali trenutna cifra je oko tri puta veća nego u istom periodu prošle godine", rekao je portparol ove organizacije.

CST dodaje da bilo kakva eskalacija nasilja u Izraelu i Gazi često dovodi do antisemitskih reakcija u Britaniji.

Antisemitski incidenti u Velikoj Britaniji dostigli su rekord 2021. godine, nakon povećanja nasilja u Izraelu i Gazi, dok su prošle godine zabeležen 1.652 incidenta, što je pad za 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Premijer Britanije Riši Sunak izrazio je solidarnost sa britanskim Jevrejima i rekao da će učiniti sve da se oni osećaju bezbedno, dok je policija pojačala patrole u blizini jevrejskih zajednica.