21. oktobar 2023 14:12

Samit u Kairu: Arapski lideri osudili dvonedeljno izraelsko bombardovanje Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Samit u Kairu: Arapski lideri osudili dvonedeljno izraelsko bombardovanje Gaze

Foto: Egyptian Presidency Media Office via AP/

KAIRO - Arapski lideri osudili su na današnjem samitu u Kairu dvonedeljno izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze, uputivši zahtev da se obnove napori za postizanje mirovnog rešenja na Bliskom istoku i okonča višedecenijski ciklus nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas poručio je da Palestinci neće biti raseljeni ili oterani sa svoje zemlje.

"Izraelsko rukovodstvo mora jednom za svagda da shvati da Izrael nikada ne može napredovati ako je kao država utemeljen na nepravdi. Naša poruka Izraelcima je da želimo budućnost mira i bezbednosti i za njih i za Palestince. Nećemo otići, nećemo otići", rekao je Abas na samitu, prenosi Rojters.

Jordanski kralj Abdulah je osudio ono što je nazvao "globalni muk" o izraelskim napadima na Pojas Gaze i ravnodušan pristup izraelsko-palestinskom sporu.

"Poruka koju arapski svet čuje je da su životi Palestinaca manje važni od izraelskih", rekao je jordanski suveren i dodao da su Jordanci ogorčeni i ožalošćeni aktima nasilja nad nevinim civilima u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Izraelu.

Tokom iznenednog, smrtonosnog upada Hamasa na teritoriju Izraela 7. oktobra poginulo je 1.400 ljudi zbog čega je Izrael obećao da će zbrisati "sa lica zemlje" tu militantnu grupu, a nakon toga u izraelskoj kontraofanzivi poginulo je više od 4.100 Palestinaca.

Samitu u Kairu ne prisustvuju nemački kancelar Olaf Šolc i britanski premijer Riši Sunak, a zvanični Pariz se nije oglašavao o dolasku francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Jedan visoki zvaničnik EU rekao je u petak da je bilo diskusija o zajedničkoj deklaraciji nakon samita, ali potvrdio je i da još uvek postoje "razlike" zbog čega je malo verovatno da će biti usvojen takav dokument iako su se i evropske zemlje zalagale da se usvoji jedinstven pristup krizi uz osudu napada Hamasa.

Kako je ranije prenela britanska agencija, učesnici samita u Kairu nisu sagasni oko pitanja poziva na prekid vatre, pominjanja napada Hamasa 7. oktobra i prava jevrejske države da se brani.

Odsustvo visokih zvaničnika SAD, glavnog saveznika Izraela i drugi uticajnih zapadnih lidera smanjilo je očekivanja o brzim efektima samita u prestonici Egipta.