18. januar 2024 07:03

Bajden pozvao Kongres da brzo obezbedi dodatnu pomoć Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden pozvao Kongres da brzo obezbedi dodatnu pomoć Ukrajini

Foto: AP Photo, File/Andrew Harnik

VAŠINGTON - Američki predsednik Džozef Bajden primio je najviše zvaničnike Kongresa u Beloj kući koje je pozvao da brzo obezbede dodatna finansijska sredstva za podršku Kijevu u ratu protiv ruske agresije koja traje skoro dve godine.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je tokom sastanka saopštio Bajdenu da je potrebno izvršiti pooštravanje graničnih bezbednosnih mera SAD i da republikanci u Kongresu zahtevaju "suštinsku promenu politike", prenosi Rojters.

Bajden, Džonson i drugi kongresmeni koji su prisustvovali ​​sastanku u sredu u Beloj kuću, u velikoj meri se slažu o nastavku podrške Kijevu i primeni jačih bezbednosnih mera na granici SAD, ali i dalje postoji neslaganje oko detalja mera prema migrantima, koje prevazilaze ono što je Bajden spreman da prihvati, navodi britanska agencija.

"Predsednik je pozvao Kongres da brzo obezbedi dodatna sredstva za podršku Ukrajini i pošalje snažan signal odlučnosti SAD. On je takođe jasno stavio do znanja da moramo da delujemo odmah kako bismo odgovorili na izazove na granici“, navodi se u saopštenju Bele kuće nakon sastanka.

Najviši zvaničnik demokrata u američkom Senatu Čak Šumer saopštio je da je na sastanku postignut dogovor o rešavanju pitanja bezbednosti granice i finansiranja Ukrajine.

"U toj prostoriji je postojao izuzetan konsenzus. Skoro svaka osoba u toj prostoriji - demokrata, republikanac, Predstavnički dom, Senat govorila je o važnosti pomoći Ukrajini", rekao je Šumer.